Annons:

DV får mediastöd för första gången:

Dagens Vimmerbys vd Jakob Karlsson gläds åt beskedet. Foto: Stefan Härnström

DV får mediastöd för första gången: "Otroligt glädjande"

För första gången får Dagens Vimmerby AB mediastöd. 159 nyhetsmedier i Sverige får dela på 500 miljoner kronor.
– Det är otroligt glädjande, säger Jakob Karlsson, vd och ansvarig utgivare.

Annons:

Tidigare i december tog mediestödsnämnden beslut om vilka medier som får det nya redaktionsstödet. Många medier sökte pengarna och totalt fick 159 nyhetsmedier del av den totala kakan på 500 miljoner kronor. 

Stödet fördelas utifrån mediernas redaktionella kostnader. En majoritet av stödpengarna går till traditionella dagstidningar, men för första gången får även gratistidningar och nättidningar del av stödet. 

– Mediebranschen har drabbats särskilt hårt under pandemin och därför är vi väldigt glada över att kunna lämna ytterligare 500 miljoner kronor till nyhetsmedierna i år, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv. 

3,3 miljoner till VT

Flera tidningar i länet får också ta del av redaktionsstödet. Mest får länets största tidning, Barometern/Oskarshamns-Tidningen, som ägs av Gota Media. Tidningen får 8,9 miljoner kronor i stöd. 

Öst Medias tidningar, Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning, får näst respektive tredje mest pengar. Västerviks-Tidningen får drygt fyra miljoner kronor och Vimmerby Tidning 3,3 miljoner kronor. 

För första gången får också Dagens Vimmerby AB, som ger ut Dagens Vimmerby och Dagens Hultsfred, ta del av stöd från myndigheterna. Dagens Vimmerby AB samt Dagens Västervik AB får totalt 926 000 kronor. 

– Det är oerhört glädjande att se ett första steg mot ett mer rättvist mediastödssystem. Vi har hela tiden tyckt att regelverket varit omodernt och att man missat de nya gratistidningarna som poppar upp i kommun efter kommun och utmanar de traditionella medierna. Vi tror på konkurrens och vill att den ska vara rättvis. För vår del betyder pengarna att vi kan andas ut för första gången på fem år. Vi ska tänka igenom hur vi kommer använda stödet mycket noggrant, men det handlar främst om bättre arbetsvillkor för våra fantastiska medarbetare, en större stabilitet över tid och förmodligen en utökad redaktion. Det här beskedet är mycket glädjande, säger Jakob Karlsson, ansvarig utgivare för DV, DH och DVV. 

"Väldigt stolt"

Öst Medias tidningar får ungefär sju gånger mer än DV, DH och DVV. 

– Stödet baseras ju på de redaktionella kostnader som man lyckas visa så det är inga konstigheter. Däremot är jag väldigt stolt över att vi kan vara nyhetsledande i de här tre kommunerna när det är så stor skillnad i resurser. 

Här nedan kan du se hela listan.

Fakta

Barometern/Oskarshamns-Tidningen

Stöd: 8 954 040 kronor.

Västerviks-Tidningen

Stöd: 4 072 100 kronor.

Vimmerby Tidning

Stöd: 3 300 497 kronor.

Dagens Vimmerby/Dagens Västervik

Stöd: 926 113 kronor.

Kalmar-Posten

Stöd: 742 996 kronor.

Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning

Stöd: 358 461 kronor.

Källa: Mydigheten för press, radio och tv

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt