Annons:

Känslig information hamnade i orätta händer – tekniken ska ses över

En eller flera politiker, som inte sitter i socialnämndens arbetsutskott, har tagit emot känslig information som gäller individärenden. Socialförvaltningen anmäler sig själv enligt lex Sarah. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Känslig information hamnade i orätta händer – tekniken ska ses över

Känslig information som gäller individärenden hamnade i fel politikers händer. Nu har socialförvaltningen i Hultsfreds kommun anmält sig själv enligt en lex Sarah-anmälan. 

Annons:

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) berättar att lex Sarah-anmälan rör socialnämnden då en handläggare på socialförvaltningen upptäckte att personuppgifter i individärenden hade läckt ut till politiker som inte har rätt att ta del av informationen.

– Handläggaren noterade att det var för stor spridning på individärendena som egentligen bara ska gå till politikerna i socialnämndens arbetsutskott och deras läsplattor. Enligt vår delegationsordning ska informationen bara gå till AU-ledamöterna. I det här fallet har politiker som inte sitter med i arbetsutskottet fått tillgång till individuppgifterna. Det är egentligen bara ämnat för arbetsutskottets ledamöter. Frågan är hur det har kunnat hända rent tekniskt, säger Per-Inge Pettersson. 

Hur många politiker har tagit del av den känsliga informationen?

– Jag vet inte. Lex Sarah-anmälan handlar om att det har upptäckts så jag vet inte hur stor spridningen är. I bästa dagar så är det bara en nämndsledamot men det räcker för att man ska markera så man måste se över rutinerna på tekniken. Vi är så noga med att tekniken måste fungera när det gäller sekretess och personlig integritet så ingen information sprids vidare, säger Per-Inge Pettersson. 

"Översyn av tekniken"

En utredning är gjord och Pettersson berättar att en del åtgärder har vidtagits för att undvika en liknande händelse i framtiden.

– Det är åtgärder med en checklista för egenkontroll och en översyn av tekniken, säger han. 

Lena Hjelte (SD) har kommit med protokollsanteckning till det berörda anmälningsärendet.

”Ansvaret för det inträffade ligger helt på leverantören av datasystemet och förvaltningen, men trots detta blandar man in synpunkter på nytillträdda ledamöters kompetens och att de behöver bättre introduktion då de tar plats i nämnden. Det inträffade har ingenting med ledamotens kompetens att göra – det som kommer på ledamöternas iPad SKALL vara avsett för de som får ärendena på sin padda. Det skall systemet och/eller den som har ansvaret för utskicket säkerställa”, skriver Lena Hjelte i en kommentar till anmälningsärendet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt