Annons:

  • Närgångna rävar ett allt större problem – se video och bilder här

    Bilden är tagen utanför Linda Serranders altan. Foto: Privat

  • Närgångna rävar ett allt större problem – se video och bilder här

    Två rävar i trädgården börjar bli en vanlig syn för Linda Serrander. Foto: Privat

Närgångna rävar ett allt större problem – se video och bilder här

Flera närgångna rävar gäckar Virserumsborna. Under den senaste tiden har problemet eskalerat och Björn Dellemyr är en av flera som nu vill att kommunen agerar.
– Det här har pågått i några veckor och det känns som att snön gjort att de blivit mer närgångna, säger han.

Annons:

För en tid sedan dök det upp flera rävar i närheten av Virserum. Där har de sedan stannat och blivit alltmer närgångna. På Virserumssidan på Facebook är vittnesmålen många.

– De har strukit runt i hela Virserum och folk lägger ut bilder och videoklipp på dem. Det verkar som att en del har matat dem och då håller de ju sig såklart i byn. Det är många som är för och många som är emot, jag tycker att det bästa vore att ta dem härifrån och att man kan få ut dem i skogen, men jag är ingen rävexpert, berättar Björn Dellemyr. 

"Hade aldrig släppt ut den"

Flera katter ska ha fått sätta livet till och djurägare är oroliga för att släppa ut sina djur.

– I går stod jag här ute och då stod det två rävar 100 meter från huset. Samtidigt kom det en och gick precis utanför huset. De är orädda och man får skrika för att skrämma iväg dem. Hade jag haft en utekatt hade jag aldrig släppt ut den, det kan jag säga, men jag vet inte hur många katter som har dött.

Hur ser du på situationen?

– Jag känner ett obehag när de stryker runt här. Jag vet inte hur mina hundar reagerar när de får se dem, den ena lär sätta fart efter dem. Det är inget kul att ha dem inpå knutarna.

En räv lade sig utanför ytterdörren

Linda Serrander bor en bit ifrån den stora vägen och har rävar på sin tomt titt som tätt.

– Jag tänker att det är ohållbart att ha dem springande inpå husknuten i samhället. Jag ser det som väldigt problematiskt när människor matar dem och tycker att man gör djuren en stor otjänst. Kommunen är på det här och ska hjälpa till, men det har inte hänt så mycket än. Jag förväntar mig att de tar kontakt med mig inom kort.

Problemet har förvärrats sedan början av december.

– I somras såg jag en räv på min grannes tomt och det tyckte jag var lite gulligt. När jag kom hem för en och en halv månad sedan så satt vår katt på en trappa och såg jättemärklig ut. Då sitter en räv precis ovanför trappen. En räv har legat på min trappa vid ytterdörren och på min altan. Jag har sett två stycken här, men någon har sett tre tillsammans. 

 Orolig för rävinvasion

För några dagar sedan fick Lindas dotter syn på en räv med stort byte i munnen.

– Min flicka skrek till häromdagen och såg ett stort byte med svans i rävens mun. Jag misstänker att det var en katt och blev förvånad över hur stark räven var. Jag försökte få den att släppa bytet, men det gick inte, berättar hon och fortästter:

– Det är inte jättetrevligt oavsett. De kan sprida sjukdomar och jag har hundar som blir helt galna. Den större hunden stod och vrålade, men räven bryr sig inte. Får man iväg dem kommer de snart tillbaka. Rävar är jättefina och jättevackra – men de ska vara i skogen. Börjar man mata dem i samhället har man snart ett problem. Får de här rävarna kullar har vi en rävinvasion i samhället.

Är du orolig för att de ska attackera människor?

– Jag har inte sett någon tendens till att de ska vara aggressiva, men de är väldigt orädda och det är rovdjur. Jag kan inte yttra mig om det är farligt eller inte, men jag vill inte ha dem mitt i samhället. En bekant var ute och gick med sin hund och en räv följde efter. Det är inte ett friskt beteende på en räv.

Vår tidning har sökt både kommunen och Länsstyrelsen.

Här kan du se två videoklipp på rävarna. Klippen är filmade från Linda Serranders hus. 

Den här filmen kommer från samma bostadsområde:

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt