Annons:

VA-nätet kan utökas och beröra fler hushåll i kommunen

ÖSK och miljö-och byggnadsförvaltningen är inne på att fler hushåll i Hultsfreds kommun ska anslutas till det kommunala VA-nätet. Foto: Arkivbild

VA-nätet kan utökas och beröra fler hushåll i kommunen

Allt fler hushåll i Hultsfreds kommun kan anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet framöver. 
– Vi har fått en genomgång och tar ett beslut senare i vår, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

På kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde fick politikerna en genomgång av nya VA-verksamhetsområden. Arbetsgruppen för VA-planen i Hultsfreds kommun, som har bestått av tjänstemän från ÖSK och miljö- och byggnadsförvaltningen, har arbetat fram ett förslag 

– I varje tätort har vi ett reningsverk och ett område som betjänas av VA-verket. Det ska ses över ibland så vi håller på med en översyn. Ska man inkludera fler fastigheter som ligger i angränsning till tätorterna eller ska de ha egna lösningar med trekammarbrunn och så vidare? Trekammarbrunn är väl inte optimalt om det ligger väldigt nära vattendrag, då ska man kanske inkludera det i ett område som är anslutet till reningsverk, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Vill undvika tvångsanslutningar

Både miljö- och byggnadsförvaltningen och ÖSK vill att fler hushåll ska anslutas till det kommunala VA-nätet. När frågan var uppe för diskussion på kommunstyrelsens arbetsutskott fattades inga beslut. 

– Det var en föredragning och vi tog inga beslut. Ärendet går återkomma efter att frågan har diskuterats i partigrupperna. Vi kommer få upp det på kommunstyrelsens arbetsutskott under våren igen. Om man ska dra nya gränser och utöka områden så ska det upp i kommunfullmäktige, säger Lars Rosander.  

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) konstaterar att denna översyn kommer i ett bra läge.

– Det har inte gjorts någon sådan här översyn sedan 1993 så det är kanske hög tid att se över det, säger Söreling. 

Kommunen vill undvika tvångsanslutningar av fastigheter i så stor utsträckning som möjligt. 

– Så långt som möjligt vill man väl undvika tvångsanslutningar. Man vill göra det i en process/dialog så det sker under vettiga former, säger Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt