Annons:

Här är Hultsfredsbornas största oro:

Linus Ivarsson, trygghetsstrateg i Hultsfreds kommun, Håkan Karlsson, kommunpolis, och Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Här är Hultsfredsbornas största oro: "Svårt att komma åt en känsla"

All skadegörelse är ett irritationsmoment. Bilar som kör för fort, otrygghet när man går ensam och stor oro för inbrott. Det är vad Hultsfredsborna oroar sig mest för.

Annons:

Den senaste trygghetsmätningen från polisen presenterades för en tid sedan. Undersökningen färdigställdes i september och cirka 600 personer fick ut enkäten. Svarsfrekvensen var hög och 70 procent svarade i Vimmerby kommun. 

I Hultsfreds kommun skiljer det sig mycket mellan tätorten och övriga orter, men problemindexet ligger förhållandevis lågt. 2019 var det 1,53 – och 2020 var det 1,63. I tätorten har problembilden minskat, men blivit högre på övriga orter.

– Det är marginella skillnader. Det är förhållandevis få som svarar, så man får mer titta på trender, säger Linus Ivarsson, som är trygghetsstrateg i Hultsfreds kommun. 

Knappt 14 procent av kommuninvånarna har utsatts för minst ett brott. Snittet i Kalmar län är elva procent och hos grannen Vimmerby ligger det på åtta procent. 2005, när festivalen fortfarande pågick, låg man på knappt 19 procent.

– Om man tittar på trygg ute ensam sen kväll så är det en skala som går nedåt. Det är glädjande.

Håkan Karlsson säger att skadegörelse är något som delvis gäckar i Hultsfred. 

– Det är förstås irriterande. Det är allt från stenkastning till ägg och äpplen. Många har tröttnat på det förstås och det är just sådant områdespoliserna ska rikta in sig på när de kommer igång. 

"Nackdelen med enkäter"

I dagsläget prioriteras skadegörelsen inte särskilt hårt vid ledningscentralen i Malmö. 

– I Malmö skrattar man åt stenkastning, för då kastar någon en handgranat. Det är en brist med organisationen. Skulle vi ha ett antal bilinbrott en natt, så vill vi ha tekniker dit. I Malmö kanske det är 100 såna. Det gör att vi delvis drabbas av Malmös problembild. Alla lokala problembilder skulle förmedlas till Malmö, så de förstod vad som är ett problem i Hultsfred.

Oron för inbrott är fortsatt stor. 

– Risken att man ska drabbas är relativt liten, men det handlar mycket om känslan och det är svårt att komma åt, säger Håkan Karlsson. 

– Jag vill inte ha inbrott, klart jag är orolig för det svarar man då. Det är nackdelen med enkäter, det blir lite psykologi över det, säger Linus Ivarsson, trygghetsstrateg.

Kan den låga uppklarningsprocenten spela in?

– Det kan vara så. Vi är inte bra på det. Det är inte ens två procent som går till åtal och det är ingen uppkäftig siffra. Men mycket hänger på bindande bevisning där och det är svårt. Det är många inbrott vi inte åker på och då är det svårt att klara upp det om prylarna inte dyker upp i något sammanhang, säger Håkan Karlsson och tillägger:

– Men låg uppklarningsproccent för inbrott är det överallt. Sett nationellt är det färre inbrott här. Men vi jobbar mycket med grannsamverkan, så över tid borde siffrorna bli bättre.

"Bättre på att tala om vad vi gör"

De som är kritiska till polisens arbete blir också allt färre och allt fler upplever att polisen bryr sig, visar undersökningen.

– Vi har blivit bättre på att tala om vad vi gör, förklarar Håkan Karlsson:

– Vi har en fokusgrupp nu och som lägger ut att de har tagit ett kilo amfetamin. På ett sätt kan det bli lite moment 22 över det, för då tror man att Vimmerby eller Hultsfred är rena knarknästet. Det får man ha i en vågskål, men vi har sociala medier där vi skriver vad vi gör och polisiärt har vi blivit mycket bättre på att tala om vad vi faktiskt gör. Jag tror att det kommer bli ännu bättre när områdespoliserna kommer igång framöver. Under pandemin har de fått jobba som ingripandepoliser, men på sikt kommer de kunna jobba med lokala problem. Vi har också blivit fler poliser här lokalt och syns mer.

Några större skillnader i problembild mellan Vimmerby och Hultsfred ser man inte. Skadegörelsebrotten ökar dock i båda kommunerna.

– Det är ett ungdomsproblem, som är mest påtaligt i Hultsfreds kommun. Det är ett irritationsmoment för allmänheten givetvis. Det är inte Agda med rullator som krossar rutor. I Hultsfred är det allt mellan himmel och jord, det är färg på hus, det är stenkastning, rutor som går sönder.

"Svår att komma åt"

Att många känner en stark oro för att röra sig ute på egen hand är tråkigt, tycker Linus Ivarsson.

– Vi har inga brott som hänt i centrum, utan det är mer av en känsla och en känsla är svår att komma åt. Men centrum ska göras om, det ska bli ljusare och trevligare och belysning är en faktor som ökar känslan av att det är tryggt.

Just polisområde Västervik, där Hultsfred ingår, är ett av hela regionens tryggaste. Kalmar län är också klart tryggast i hela Region syd. Kommunerna med en hög problemnivå i närområdet är Uppvidinge, Högsby och Emmaboda. Men både Högsby och Malmö, som länge haft ett högt problemindex, har förbättrats övertid.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt