Annons:

Polisen:

Håkan Karlsson menar att den lokala pressen påverkar den upplevda otryggheten oerhört mycket. Foto: Simon Henriksson

Polisen: "Lokal press påverkar upplevda otryggheten oerhört mycket"

Att invånarna upplever samhället mer otryggt än vad statistisken visar är delvis medias fel. Det menar kommunpolisen Håkan Karlsson.
 – Lokal press påverkar det här oerhört mycket, säger han.

Annons:

Den senaste trygghetsmätningen för 2020 visade återigen att Vimmerby och Hultsfreds kommun har ett jämförelsevis mycket lågt problemindex. 
Men den upplevde otryggheten är större än den faktiska.

– Det kan bero på att människor blir väldigt påverkade av media i det här fallet. Guldrånet i Vimmerby skulle kunna påverka det här jättemycket. Vi hade blottaren för ett tiotal år sedan och den här anmälda våldtäkten i Kungsparken. Det är enstaka händelser som påverkar det här oerhört mycket genom den lokala pressen, säger kommunpolisen Håkan Karlsson. 

Han har pratat med ett flertal pensionärer som aldrig skulle få för sig att gå genom Källängsparken. 

– Jag har pratat med pensionärer vid kyrkan om det här när det gäller att vara trygg utomhus ensam på kvällar. De skulle aldrig gå igenom Källängsparken för att det händer så mycket där. Jag vet inte att det har hänt något där och jag har statistiken, men man gör inte det.

"Ett moment 22"

Linus Ivarsson, trygghetsstrateg i Hultsfreds kommun, säger att det är samma problembild i Hultsfred.

– Vi ser samma situation med Gågatan och gallerian. Man vågar inte gå där för att man tror att ungdomar ska attackera en. Fast det inte händer, säger han. 

Uppgifterna som media rapporterar om kommer dock från polisen.

– Det är ett moment 22 och man påverkas av det. Det beror också på vilka ögon man läser med, säger Håkan Karlsson. 

– Jag säger inte att tidningarna skriver osanna saker, men man läser med olika ögon. Om en person blir överfallen i sitt hem mitt i natten tänker jag med min gamla polishjärna att det är knarkare det handlar om. Inte gamla Agda på 80 år som blir överfallen. Det är vilka ögon man har på sig när man läser nyheterna, säger Linus Ivarsson.

"110 såna per år"

Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun, säger att det kan bero på rapporteringen.

– I kommuner som Vimmerby och Hultsfred rapporteras i princip allt som händer. I Malmö rapporterar man inte om ett snatteri, men det gör man här och det gör att polisnyheter utgör en större andel av nyheterna. 

Håkan Karlsson:

– I Vimmerby är det så låg nivå att Dagens Vimmerby skriver om en parkeringsskada på ICA. Det skriver inte andra blaskor om, för det är 110 sådana per år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt