Annons:

Anslutningar saknas till fiberprojekt:

Open Infra saknar ett 60-tal anslutningar för att köra vidare med fiberprojektet på landsbygden i södra delen av Hultsfreds kommun. Foto: Pixabay

Anslutningar saknas till fiberprojekt: "Lite av ett now or never-tillfälle"

Open Infra är inställda på att fibrera landsbygden i södra delen av Hultsfreds kommun. Ett 60-tal underskrifter saknas för att projektet ska bli av. 
– Om man är intresserad så är det i så fall nu man ska anmäla sig, säger Joakim Ramtzén, operativt ansvarig på Open Infra. 

Annons:

Under hösten 2020 tog bredbandsbolaget Open Infra över ett tidigare Telia-projekt med stödmedel. Open Infra har sedan dess ringt till de som tidigare anmält intresse för fiber så att man kan förnya avtalen. 

– Vi har en stödansökan som ligger hos Länsstyrelsen och för att få stöd måste vi komma upp i 260 permanentfastigheter i stödområdet. Det är permanentfastigheter på landsbygden i närheten av Mörlunda, Målilla och Virserum som är stödberättigade. Det är vad Länsstyrelsen hjälper till med. Vi får inte stöd om vi skriver avtal med folk i tätorterna, säger Joakim Ramtzén, operativt ansvarig på Open Infra. 

Hur går arbetet?

– För att vara helt klara så saknar vi x antal hushåll. Det finns en fastställd summa för antal permanenthushåll (260 stycken) som man måste nå upp till för att få fullt bidrag. Vi har inte riktigt nått upp till summan ännu. Vi har skrivit kontrakt med strax under 200 och saknar väl ett 60-tal. 

Ser du det som genomförbart eller mission impossible?

– Det är absolut inte mission impossible men vi kommer behöva ett antal hushåll till innan vi kan gå ut med byggbeslut så vi uppmanar alla att ansluta sig om man är intresserad av att skaffa fiber. Det är i så fall nu man ska anmäla sig. Det är lite av ett now or never-tillfälle.

"Stora förhoppningar"

För att få stödet från Länsstyrelsen krävs det att Open Infra blir klara med allting innan årsskiftet 2021/2022. 

– Tanken är att färdigställa allting under 2021, det är vår ambition. Det kan finnas problem med markägare som vägrar tillträde, det är ett arbete som definitivt kan dra ut på tiden. Vanligtvis tar arbetet med berörda markägare mellan tre och sex månader. Skulle vi vara i hamn med anslutningarna om en månad så har vi några månader med markägarna. Då kan vi börja bygga efter sommaren och vara klara till årsskiftet. Tanken och ambitionen är att vi ska vara klara till årsskiftet med reservation för att det kan dyka upp problem längs vägen.

Joakim Ramtzén har en god känsla och tror att projektet blir verklighet.  

– Jag har stora förhoppningar. Vill man ha fiber så ska man inte vänta med att anmäla sig. Får vi inte ihop tillräckligt med beställningar så blir inte projektet av. Det finns en anledning till att det finns stödmedel att söka för de här fastigheterna, det är för att det är väldigt långa sträckor. Vi kommer bygga om vi bara når upp i rätt antal anslutningar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt