Annons:

Nu går fiberaktören in i ny fas – så ser tidsplanen ut: ”Kan äventyra projektet”

Open Infra går in i nästa fas med att kontakta samtliga 288 berörda markägare för att få till fiberprojektet i södra delen av Hultsfreds kommun. Foto: Pixabay

Nu går fiberaktören in i ny fas – så ser tidsplanen ut: ”Kan äventyra projektet”

Open Infra välkomnar Hultsfreds kommuns beslut om stödköp av anslutningar. Nu går fiberaktören in i en ny fas och har tidsplanen klar för sig. 
– Målet är att driftsättningen ska ske innan årsskiftet, säger Joakim Ramtzén, operativt ansvarig på Open Infra. 

Annons:

Hösten 2020 tog bredbandsbolaget Open Infra över ett tidigare Telia-projekt med stödmedel för att fibrera landsbygden i södra delen av Hultsfreds kommun. 

För att få stöd måste Open Infra komma upp i 260 permanentfastigheter i stödområdet men det har gått lite trögt. Hultsfredspolitiken fattade nyligen beslut om att stödköpa strax över 60 anslutningar för 19 800 kronor styck för att projektet ska komma igång och inte rinna ut i sanden. 

– Det ser vi jättepositivt på. Kommunen är lösningsorienterade och visar verkligen att de vill få till en lösning som kommer gynna kommuninvånarna. Jag tycker att de visar vägen för många andra kommuner om hur man ska tänka och agera. Vi som fiberaktör var från början väldigt tydliga med att vi behöver komma upp till rätt antal avtal för att projektet ska bli av. Kommunen har varit villiga att ställa upp om vi inte riktigt når upp i rätt antal anslutningar. Vi har slagit våra kloka huvuden ihop, säger Joakim Ramtzén, operativt ansvarig på Open Infra. 

"En bra bit över 200 anslutningar"

Hur många anslutningar som Hultsfreds kommun går in och köper i slutändan är oklart. Det kommer med stor sannolikhet inte landa in på totalt 1,2 miljoner för 63 anslutningar som var uppe för diskussion under förra veckan. 

– Det är jättesvårt att säga med tanke på att vi behöver komma upp i ett visst antal anslutningar. För några veckor sedan var vi ett 60-tal avtal ifrån rätt nivå och vi ser redan i dag att de minskar för varje dag som går, säger Joakim Ramtzén. 

Hur många anslutningskontrakt är signerade och klara?

– Jag har ingen färsk siffra. Vi ska upp till 260 anslutningar och vi är nu en bra bit över 200 anslutningar. Stödet är baserat på permanentfastigheter. Vi har även fritidsfastigheter som har valt att hoppa på, ytterligare ett 30-tal. De ligger dock utanför och är inte stödberättigade. 

Ert arbete med att få folk att teckna avtal pågår och kommunen får ta det som blir över, är det så det ser ut?

– Ja, det kan man säga. Vi ser redan nu att det kommer in avtal och intresseanmälningar löpande. Jag tror att många fastighetsägare har varit skeptiska till att det ska bli av överhuvudtaget och inte ens valt att krita på. Telia var ute och sålde för många år sedan, då blev det inte av. Många blev nog brända och sa ”varför ska det bli av nu då” när vi kom. Man har medvetet inte signerat avtal, det är sådana signaler vi har fått. Nu har vi gått ut och sagt att kommunen backar upp en leverans, vilket gör att man vaknar till och känner att det är dags. 

Fiberaktören går in i nästa steg

Nu inleds Open Infras intensiva arbete med att kontakta alla 288 markägare som berörs och få dem att teckna ett avtal. Målsättningen är att byggnationen ska komma igång tidig höst och driftsättningen ska vara färdig innan årets slut om allt går som planerat.

– Det vi börjar med är att hämta in markavtal eftersom vi behöver tillträde till marken. Det är 288 markägaravtal som vi behöver få in och arbetet har påbörjats. Om det är något som kan dra ut på tiden så är det själva markavtalsarbetet. Det kan räcka med att en eller ett par markägare säger stopp om att vi inte får gå in på deras mark. Det kan äventyra ett helt projekt. Vi hoppas att arbetet går bra. Går allt som det ska så blir det byggnation tidig höst, säger han.

Hur blir det med fiber till de som bor i tätorterna Mörlunda och Virserum?

– Som det ser ut nu så kan det hända att vi börjar med tätorterna i första etappen. Vi behöver inte lika många tillstånd i en tätort. Vi försöker hitta driftsättning och leverans i samma tid generellt sätt. 

"Positivt tillskott"

Fibernät Mörlunda tog beslut tidigare i år beslut om att stötta Open Infras bredbandsutbyggnad i Mörlunda med drygt en kvarts miljon för att säkerställa att berörda hushåll får fiber. 

– Det blir av först om vi realiserar byggnationen i Mörlunda-området där man ska gå ut och erbjuda fastigheterna fiberanslutning så samhället kan växa och landsbygden leva. Det är ett positivt tillskott som vi kan ha med oss i hela vårt arbete. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt