Annons:

Oklart om bron kan öppna för tyngre trafik:

Patrik Axelsson beskriver betydelsen av den avstängda bron på väg 677 som är mycket värdefull för hans företag Axelssons i Aby och andra företag i närområdet. Foto: Privat

Oklart om bron kan öppna för tyngre trafik: "Oroväckande med ingen tidsplan på fem månader"

Träbron på väg 677 över Emån ska repareras för att klara av lättare trafik. Om bron kan återställas för samma trafiklaster som tidigare är alltjämt oklart. 
– Det är väldigt oroväckande att de inte har fått fram en tidsplan på fem månader, säger Patrik Axelsson på Axelssons i Aby. 

Annons:

Bron på väg 677 vid Lilla Aby har varit avstängd sedan den 1 september. I går gick Trafikverket ut med ett pressmeddelande om att delar av bron ska repareras för att göra det möjligt att öppna bron för lättare trafik, bland annat personbilar, under vecka åtta.  

En utredning pågår för att ta reda på om det går att förstärka bron så det kan bli säker för tyngre trafik igen. 

”Jag har förståelse för om de som bor och verkar i närområdet vill ha snabba svar och tycker att det tar tid för oss. Det är ju många som nyttjar bron som påverkas mycket, framför allt lantbrukare och markägare. Men säkerheten måste gå först, vi vågar inte öppna bron utan att veta att den är säker”, säger Magnus Holm, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande. 

Varken allmänhet eller företagare har kunnat nyttja bron på över fem månader. Patrik Axelsson, som driver Axelssons i Aby, är en av företagarna som drabbas ekonomiskt när de tvingas ta omvägar och alternativa lösningar. 

– Vi vet inte när vi kan börja använda bron i verksamheten igen. Det signalerar väl hur man fördelar resurser på landsbygden. De har inte sagt att bron inte kommer öppna igen men de har inte heller sagt att den kommer göra det. Det är väldigt ovisst om hur de kommer göra. Bron är oerhört viktig för oss, det är en av livsnerverna när vi har halva verksamheten på andra sidan ån, säger Patrik Axelsson. 

"Viktig signal till våra politiker"

Drygt 60 procent av Axelssons i Abys odlingar ligger väster om Emån och interntransporter är en stor del av verksamheten.

För att minska trafikproblemen på riksväg 34/47 byggde lantbruksföretaget en egen parallellväg från Kronogården i Stora Aby till Lilla Sinnerstadsvägen (väg 677) för att interntrafiken inte ska trafikera riksvägen.  

– När väg 677 är avstängd ökar vår trafik på 34:an väldigt mycket. Det är inte så bra att vi kommer ut på riksväg 34 som är en 2+1-väg med 100 kilometer i timmen. Det blir ett störningsmoment för trafikflödet och det skapar irritation från övriga trafikanter när vi kör långsamt med breda fordon på riksvägen, säger Patrik Axelsson. 

Bron är av stor ekonomisk betydelse för hans företag, övriga lantbruksföretag, skogsägare, boende och turister. 

– Jag kommer göra allt för att Trafikverket ska förstå hur viktigt det här är. Det är en viktig signal till våra politiker om att de måste bevaka regionens infrastrukturprioriteringar. Det är till exempel den bästa vägen från 34:an till älgparken som är turistaktivitet. Det finns en hästanläggning i Lilla Sinnerstad så det är många hästtransporter som kommer på den vägen. Lägg därtill alla boende, lantbrukare och skogsägare.

Brostängningen påverkar ekonomin

Han har räknat på att brostängningen kostar hans företag mellan 700 000 och en miljon kronor per år. 

– Om man tittar på skörden i höstas så transporterades 2 000 ton potatis runt via omledningsvägarna. Vi har personal som jobbar på andra sidan ån och det kostade arbetstimmar och ökad dieselförbrukning till ett värde av mer än 350 000 kronor. 

Från november till mars ska 1 500 ton potatis transporteras över ån från externa potatislager in till produktionsanläggningen i Stora Aby.

– Vi har 1 500 ton potatis i externa lager på andra sidan ån. Uppskattad kostnad är 100 000 kronor. Under odlingssäsongen (april–augusti) kommer transporter via omledningsvägar och personal ge en totalkostnad på 300 000–400 000 kronor om vi inte kan använda bron. Bron är viktig för oss. Vi har byggt upp verksamheten på andra sidan ån för att kunna använda bron. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt