Annons:

Stora skillnader i antikroppar mellan kommunerna – så ser det ut i din

Stora skillnader i kommunerna när det gäller antikroppar. Foto: MostPhotos

Stora skillnader i antikroppar mellan kommunerna – så ser det ut i din

9 766 personer har testat sig för antikroppar i Kalmar län. 19 procent av dessa bär på antikroppar mot covid-19. Men det skiljer sig mycket åt mellan kommunerna. 

Annons:

1 823 personer av de som testat sig för antikroppar i Kalmar län bär på det. Det motsvarar cirka var femte testad, men vad det i själva verket innebär är något oklart.

Har man antikroppar är det också så att man med största sannolikhet haft sjukdomen covid-19. Det innebär både en minskad risk att insjukna igen och att föra smittan vidare. Hur länge antikropparna ger ett skydd är inte helt klarlagt, men det ska handla om som minst ett halvår. 

– Siffrorna är lite svårtolkade i länet, men det finns intressanta skillnader mellan kommunerna. I vissa fall, där man hade tidiga utbrott av vad som liknande covid-19, kanske man inte provtog vid det tillfället utan gjort antikroppstest i efterhand. Då kan det bli ganska högt och det är inte helt jämförbart, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Hultsfred sticker ut

Hultsfreds kommun sticker definitivt ut i länet. Av de som genomfört testet bär 26 procent – lite drygt var fjärde – på antikroppar. I Kalmar kommun är det 18 procent, i Västerviks kommun 15 procent och i Vimmerby endast tolv procent.

– Vimmerby ligger väldigt lågt och det tror jag beror på att Vimmerbys smittopp ligger så nära tiden. Man har helt enkelt inte hunnit göra antikroppstest. Förekomsten är nog högre i Vimmerby i själva verket.

I hela länet är det 19 procent som har bevis på att de har antikroppar.

– Jag tror vi ligger betydligt lägre än så om man tittar på länet som helhet. 

Kan det inte finnas många som haft covid-19 men som räknar med att man har antikroppar och inte testar sig?

– Jo, absolut. I början var antikroppstest viktigt för de som inte kunde PCR-provtas i mars, april och maj. Nu är det inte lika viktigt längre. Man ska absolut inte använda antikroppstest för att mäta effekt av vaccination. Siffrorna är lite svårtolkade, men visar att det har dragit fram lite olika i länet. 

Det betyder att väldigt många fortfarande kan insjukna i vårt län?

– Så är det. Många kan fortfarande bli infekterade. Sedan kan en del ha en viss immunitet ändå, även om antikroppar inte påvisats. Det är inte så att 80 procent av befolkningen är helt oskyddad.

Minskat intresse

Lisa Labbé Sandelin tror att intresset för antikroppar kommer minska framöver.

– Lite grann, ja. Jag tror också att Folkhälsomyndigheten känner att den här storskaliga antikroppstestningen är lika intressant längre. Dels beror på att fler och fler vaccineras och också att det viktiga är tillgången på PCR-test när man är sjuk.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt