Annons:

Distansundervisning rekommenderas under nästa vecka:

Smittskyddsläkaren i Kalmar län rekommenderar distansundervisning vid länets högstadieskolor och gymnasier under nästa vecka. Foto: Pixabay

Distansundervisning rekommenderas under nästa vecka: "Risk att smittan drar igång igen"

Den mer smittsamma brittiska varianten av coronaviruset gör att det rekommenderas distansundervisning vid Kalmar läns högstadieskolor och gymnasier under nästa vecka. 

Annons:

Eleverna i Kalmar län har sportlov under denna vecka. Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i Kalmar län, gick på onsdagseftermiddagen ut med en rekommendation om distansundervisning vid länets högstadieskolor och gymnasier under nästa vecka.

”Det är den höga förekomsten i länet av den mer smittsamma brittiska varianten av coronaviruset som kan ge covid-19 och en oro för att smittspridningen kan ta ytterligare fart när eleverna kommer tillbaka efter sportlovet som ligger bakom rekommendationen”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande. 

Undantag kan göras för praktiska moment som inte kan skjutas upp och examinationer som inte kan skjutas upp eller ske på distans. Undantag kan också ske för elever på introduktionsprogram, inklusive språkintroduktion, om det bedöms att fjärr- eller distansundervisning inte kan tillgodose elevernas behov. Det är slutligen de enskilda huvudmännen som beslutar om distansundervisning och omfattning av denna.

"Stor smäll för många elever"

Per-Åke Jarnhemer säger så här om rekommendationen i en intervju med vår tidning. 

– Det här är ingen jättestor grej. Vi får se litegrann vad som kommer nu vid 16.15 från Folkhälsomyndigheten från regeringen. Man får se det som ett paket. 

Är det här tillräckligt? 

– Det är jättesvårt att säga vad som är tillräckligt i de här sammanhangen, men det är en bit på väg. Problemet nu är att det inte fattas åtgärder utan att alla inte följer det. De stora råden som finns om att inte gå till jobbet, hålla distans och inte gå till jobbet när man är sjuk är allra viktigast. 

Vad ger det här för effekt?

– Det vet vi inte riktigt, förhoppningsvis ska det bromsa spridningen om man har umgåtts i andra konstellationer under sportlovet. Det finns risk att smittan drar igång igen efter sportlovet. Vi har sett att influensan har gått ner under loven och dragit igång efter loven. Vi vet inte om det är samma sak med covid-19, men det är en försiktighetsåtgärd när vi ser att smittan ökar. Hade vi sett att smittan minskar hade vi nog inte gått fram med det här. 

Hur ser du på effekten för eleverna?

– Distansundervisning är en stor smäll för många elever och att det slår lite olika beroende på elevers förutsättningar, det förstår jag verkligen. 

Är det aktuellt med fler lokala rekommendationer eller riktlinjer? 

– Vi väntar och ser vad det här landar i. Det är ingenting som kommer i dag eller i morgon. Vi får se effekten av det här först. 

Vad kan vara nästa steg lokalt?

– Det vet vi inte riktigt. Det beror lite på vad som händer faktiskt. Vi har begränsade möjligheter när det gäller stora saker. 

Hur ser du på situationen i dag? 

– Det fortsätter bli fler och fler smittade och det verkar som att det ökar den här veckan också. 

Hur ser du på diskussionen om att skidorterna får hållas öppna? 

– Man får inte sätta för mycket fokus på skidorterna. Man kan göra en skidresa på ett väldigt klokt sätt utan att smitta andra, men man kan också åka någon annanstans i Sverige och göra fel. Det är lika illa att åka någon annanstans om man inte följer rekommendationerna. 

Ossian Mathiasson

Jakob Karlsson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt