Annons:

Hultsfreds gymnasium planerade för fjällresa i coronatider – nu ställs den in

Hultsfreds gymnasiums resa till fjällen stoppas av Region Kalmars smittskyddsläkare. Foto: MostPhotos

Hultsfreds gymnasium planerade för fjällresa i coronatider – nu ställs den in

Hultsfreds gymnasiums planerade fjällresa med tolv elever och två pedagoger ställs in på grund av att den skulle bryta mot rådande coronarestriktioner. 
– Länets biträdande smittskyddsläkare tyckte annorlunda än vad vi gjorde när det gäller riskbedömningen, säger Andreas Ekberg, rektor på Hultsfreds gymnasium. 

Annons:

P4 Kalmar rapporterade på torsdagskvällen om att Hultsfreds gymnasiums planerade fjällresa ställs in efter att Region Kalmar läns biträdande smittskyddsläkare kontaktade gymnasiet med en uppmaning om att inte genomföra resan. 

– Det är klart att det har blivit lite uppståndelse. Det är i detta fall bra att vi fick en direkt kontakt med smittskyddsläkaren som tyckte annorlunda än vad vi gjorde när det gäller riskbedömningen, säger Andreas Ekberg, en av flera rektorer på Hultsfreds gymnasium. 

På vilket sätt hade ni annorlunda tolkningar av riskbedömningen?

– Vi hade missat att tänka på att man bildar som ett nytt hushåll när man bor i en stuga tillsammans. Vi trodde inte att det gjorde så mycket eftersom eleverna träffas i skolan och har lektioner tillsammans under hela nästa vecka. Det är klart att det blir en annan sak att bo nära varandra, säger han. 

Hur tänker ni när ni över huvud taget planerade den här resan?

– Vi hade tänkt genomföra resan i utbildningssyfte, att träna i fjällmiljö och ledarskap. Det finns moment som man kan göra i dessa miljöer och som man inte kan göra här hemma. Nu får vi träna på andra typer av ledarskapssituationer i stället. 

"Varit öppna för att blåsa av den"

Andreas Ekberg berättar att resan har funnits med i planeringen sedan lång tid tillbaka. Smittskyddsläkaren anser att man bryter mot restriktionerna om nya hushållskontakter när man bor tillsammans i stugor. 

– Vi har pratat om vi kan genomföra resan och har varit öppna för att blåsa av den när som helst om det skulle vara så att rekommendationerna blev annorlunda. Vi har gjort riskbedömningar under flera veckors tid. 

Hur kommer det sig att ni inte har ställt in resan vid ett tidigare tillfälle?

– Vi såg att vi skulle kunna göra resan coronasäker och hade en plan för det med att inte äta mat mer än i bussen på vägen upp, laga all mat i stugan och ha alla aktiviteter utomhus. Vi hade klarat det men det enda vi inte klarar av är kravet på att begränsa hushållsnära kontakter. 

"Förberett oss för olika scenarion"

Gymnasiet hade planerat att åka till fjällen med tolv elever och två lärare och bo i totalt tre stugor där sex elever bor i vardera stuga. 

Tar ni covid-19 på tillräckligt stort allvar? 

– Ja, det tycker jag att vi gör. Vi har pratat med massa personer om hur vi ska tänka och förberett oss för olika scenarion som kan hända. Vi hade planer för hur man skulle kunna bli isolerad och hämtad om någon skulle bli sjuk och vi skulle kunna avbryta resan och ta oss hem direkt så vi inte belastar sjukvården där uppe. 

Vad händer nu?

– Det är inte klart exakt. Det blir övningar i ledarskap på hemmaplan. Det är inte lätt att tolka alla rekommendationer. Vi har samtidigt ett krav på oss att vi ska erbjuda eleverna utbildning så de klarar sina kurser. FHM är rätt klara med att de vill att man ska ge eleverna möjlighet att lyckas med kurserna. Jag tycker att vi gjorde vårt bästa för att tolka om vi verkligen skulle kunna göra en sådan här resa. Vi ställde in efter att han tog kontakt med oss. Det är givetvis helt rätt att vi skapar nya hushållsnära kontakter och det får vi inte göra. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt