Annons:

Eldsjälen kämpar för butikens överlevnad: ”Vi har fått en månad på oss

Venabon Kurt Gustavsson engagerar sig i kampen för butikens framtid i Vena och vill få tid på sig att hitta en lösning. Foto: Ossian Mathiasson

Eldsjälen kämpar för butikens överlevnad: ”Vi har fått en månad på oss"

Den obemannade butikskedjan Lifvs tänker inte driva vidare sin butik i Vena på grund av ett stort strategiskt omtag. Venabon Kurt Gustavsson kämpar för butikens överlevnad. 
– Jag försöker få igång några intressenter och har fått lite tips på Facebook, säger han. 

Annons:

Den obemannade butiken i Vena öppnade i augusti förra året och har varit en positiv injektion i samhället som inte har haft någon matbutik på många, många år. 

Nu har butikskedjan Lifvs bestämt sig för att stänga butiken. Marknadschefen Petter Andersson berättar att det pågår en dialog med lokala intressenter som kan tänka sig att driva butiken vidare under andra former. 

Eldsjälen tillika Venabon Kurt Gustavsson är i allra högsta grad involverad i kampen för en butikens fortsättning.  

– Jag har pratat med vd:n Patrik Frisk som har informerat om deras beslut. Jag har haft möte med kommunen i dag (läs i går) och kontakt med både Regionförbundet och banken. Vi håller på och försöker hitta en möjlighet till butikens överlevnad men det som är akut är att de (Lifvs) inte köper hem några fler varor, säger Kurt Gustavsson. 

"Vi har fått en månad på oss"

Lifvs lämnar butiken i Vena redan på söndag. Med tanke på att det finns en dialog om att driva butiken vidare i samarbete med lokala intressenter så kommer inte butiken köras bort under den närmaste månaden.

– Vi har fått en månad på oss men problemet är att Lifvs inte kommer driva butiken efter helgen. Efterhand tar varorna slut och det är det jag har försökt jaga vd:n om i dag (läs i går) så de kan driva butiken under kommande månad. Vi vill ha lite mer tid på oss och då vill jag inte att Lifvs ska stänga butiken i helgen. Det är viktigt att butiken drivs vidare så man kan ta över någonting som fungerar. Det är inte bra när det börjar bli tomt med varor så folk slutar handla, då kan det vara svårt att komma igång igen.

Han tycker att det är viktigt att butiken är igång medan man jobbar på att hitta en fungerande lösning. 

– Jag fick ingen kontakt med vd:n i dag (läs i går) så jag fortsätter i morgon (läs i dag). Det är många som vill att butiken drivs vidare. Frågan är i slutändan om vem som vill ställa upp och ta risker. Det måste vara ett gäng som går ihop och bildar något, kanske en förening, som kan söka bidrag hos kommunen och låna pengar.

"En butik ger inte någonting alls"

Kurt Gustavsson har varit med på Lifvs etableringsresa i Vena från första början och fick information om Lifvs planerar i torsdags kväll. Han tycker att det är ett tungt besked som Lifvs levererar.

– Jag har engagerat mig i det för att jag tycker att det är viktigt för orten. Jag har hört flera personer som kommer flytta från Vena om butiken försvinner. Många har sagt att butiken har varit det bästa som har hänt eftersom den är öppen dygnet runt och är nära till hands. 

Vad har Lifvs angett för skäl till stängningen när du har pratat med dem?

– Att det handlar om organisatoriska skäl och att det inte har gått så bra ekonomiskt överallt. Det har till exempel inte gått så bra i Västervik. Nu är det en person som sköter två butiker på heltid och det går inte ihop sig när en butik inte ger någonting alls. De har hela tiden strävat efter att en person ska ansvara för fyra butiker som ska ligga i närheten av varandra och fungera på olika sätt. 

Butiken körs inte iväg på söndag

Han hade under tisdagen möte med Pär Kågefors, näringslivsutvecklare på Hultsfreds kommun, för att se vad det finns för ekonomiska möjligheter gällande driftbidrag och liknande.

– Jag pratade igenom allting med kommunen och vi har en plan för vad vi ska börja med. Butiken ska försöka rulla vidare ett tag till. Det enda vi har lyckats med är att de (Lifvs) inte kör iväg med butiken på söndag. Om de ser att det finns en lösning i sikte så kan de förlänga tiden ytterligare. Vi ska hålla kontakten med Lifvs så de vet att det händer någonting, annars kommer de och hämtar butiken. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt