Annons:

Rosander hoppas att butiken kan leva vidare: ”Finns intresse lokalt”

Kommunalrådet Lars Rosander (C) är hoppfull om att den stängda Lifvs-butiken i Vena kan leva vidare med en lokal franchisetagare. Foto: Ossian Mathiasson

Rosander hoppas att butiken kan leva vidare: ”Finns intresse lokalt”

Lifvs stänger sin obemannade butik i Vena. En dialog pågår om att driva butiken vidare i samarbete med lokala intressenter. 
– Jag hoppas att de här ansträngningarna med att hitta en lokal franchisetagare ska leda till att butiken kan vara kvar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Den obemannade och dygnet runt-öppna butiken i Vena öppnade i början på augusti förra året och blivit som en samlingspunkt i samhället. 

Nu har Lifvs bestämt sig för att göra ett stort strategiskt omtag som leder till att Vena-butiken stängs redan på söndag. 

– Det är naturligtvis ett väldigt tråkigt besked om att man vill stänga och flytta på butiken. Det är ett strategibeslut från styrelsen om att se över placeringarna och man vill ha kluster med närhet till butikerna så det blir lättare att fylla på med varor. Min uppfattning är ändå att det är många personer som har handlat i butiken som har gått bra, säger Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Är du lika chockad som invånarna i Vena?

– Ja, det kan man väl säga. Det var väldigt oväntat i och med att det har varit så mycket positivt kring butiken. När man tar strategibeslut i en styrelse så kan lönsamma enheter tas bort i en allmän förändringsvåg, det är så jag har upplevt det.

Hölls möte i Vena i kväll

Lifvs marknadschef Petter Andersson berättar att det pågår en dialog med lokala intressenter om att Venabutiken skulle kunna drivas vidare under andra former. Venabon Kurt Gustavsson är drivande i process för butikens överlevnad och samlade i kväll ortsborna till ett utomhusmöte för att se om det finns något intresse för att kämpa för en ny matbutik.

– Jag hoppas att de här ansträngningarna med att hitta en lokal franchisetagare ska leda till att butiken kan vara kvar. Lifvs har dessutom öppnat upp för en sådan lösning, säger Rosander. 

"Finns intresse lokalt"

Pär Kågefors, näringslivsutvecklare på Hultsfreds kommun, jobbar med frågan och Rosander förklarar att kommunen inte kommer gå in med några pengar. 

– Det finns däremot ett stöd från Region Kalmar län till livsmedelsbutiker. Det är det närmaste för att kunna säkerställa att butiken får finnas kvar. Det hänger på att det finns en lokal entreprenör som verkligen åtar sig att driva butiken. 

Tror du att det går att nå en lösning?

– Jag hoppas det. Det finns intresse lokalt, sedan har jag inga detaljer om hur diskussionen går för stunden. 

Vad säger du om Kurt Gustavssons drivkraft?

– Han är verkligen en kämpe. Det behövs eldsjälar och han är det i olika sammanhang. Det är bara att hoppas att man kan hitta en lösning inom den närmaste tiden. 

Utemiljön ska lyftas vid butiken

Tomas Söreling (S), oppositionsråd i Hultsfreds kommun, var med på ortspromenaden i Vena när butiken precis hade kommit på plats 

– Jag minns att det var så positivt för ortsborna, man såg en samlingspunkt runt affären och ville utveckla området. Det är ett tråkigt besked när man äntligen har fått till en naturlig samlingspunkt på orten, säger Söreling. 

Rosander lägger till:

– Det är vid butiken som vi har tänkt satsa på utemiljön med till exempel boulebana, sittplatser och gräsyta som klipps. Vi hade tänkt satsa i detta område och det hänger samman med att det har blivit en alltmer central punkt för Venaborna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt