Annons:

MÅNGA FALL PÅ STORFÖRETAGET:

Ljunghäll har drabbats av en hög smittspridning covid-19 och många anställda är bekräftat smittade. Foto: Simon Henriksson

MÅNGA FALL PÅ STORFÖRETAGET: "SNABBARE SMITTSPRIDNING"

Enligt uppgifter till Dagens Vimmerby har Ljunghäll AB i Södra Vi ett 40-tal bekräftade fall av covid-19. Lars Hagelberg, tillförordnad vd, vill inte kommentera någon numerär.
– Vi ser en snabbare smittspridning än tidigare, säger han.

Annons:

Den brittiska varianten av covid-19 dominerar stort i Kalmar län och Vimmerbys smittspridning har skjutit i höjden de senaste veckorna. Nu är även kommunens största privata arbetsgivare hårt drabbad.

Enligt uppgifter till vår tidning är minst ett 40-tal bekräftat smittade av viruset. Ljunghäll har knappt 600 anställda i Södra Vi.

"Jag kan inte kommentera hur många medarbetare vi har som just nu är hemma med konstaterad covid. Vi ser dock att smittspridningen bland våra medarbetare följer den kurva som samhället i stort har haft och har just nu. Tyvärr innebär det även för oss att antalet bekräftade fall har ökat de senste två veckorna och vi ser också en snabbare smittspridning än tidigare", skriver Ljunghälls tillförordnade vd Lars Hagelberg i ett mejl.

Enligt de som kontaktat oss rör det sig om mellan 40 och 50 fall. Kan du säga något om det?

"Jag kan inte kommentera hur många medarbetare vi har som just nu är hemma med konstaterad covid. Jag kan bara bekräfta att vi ser en ökad smittspridning även hos oss, precis som i övriga Kalmar län".

Ser ni att det har skett smittspridning på arbetsplatsen?

"Det är rimligt att anta att vi har fall där man kan ha blivit smittad på arbetet".

Hur påverkas och hanterar ni den här uppkomna situationen?

"Ljunghäll har nu en högre grad av korttidsfrånvaro än annars, vilket jag tror att många organisationer upplever nu när smittan ökat i vår regionen. En högre frånvaro blir en naturlig konsekvens av att våra medarbetare följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma vid minsta lilla symtom, vilket vi som företag också också uppmanar till. Ljunghäll är vana att hantera hög korttidsfrånvaro under denna årstid, så jag kan inte säga att det påverkar vår verksamhet i större grad. Vi hanterar detta genom att prioritera och flytta personal där de behövs mest. Vi har också flexibilitet för arbetstoppar och så vidare genom bemanningsanställda". 

Inte aktuellt stänga

Ljunghäll har gjort kontinuerliga riskbedömningar av läget, förklarar Lars Hagelberg.

"För att begränsa eventuell smittspridning på arbetsplatsen har vi som företag gjort kontinuerliga riskbedömningar, insatser och åtgärder. De som har möjlighet jobbar hemifrån och i vår produktionsmiljö, där hemifrån-arbete inte är ett alternativ, har vi tydliga regler om att hålla distansen. Vi har under en längre period även haft munskyddskrav om distansen inte går att hålla, som nu går i linje med Region Kalmars nya rekommendationer. Vi uppmanar också våra medarbetare att på fritiden undvika alla andra kontakter än de man bor tillsammans med". 

Har ni haft dialog med smittskyddet i regionen?

"Vi hade tidigare i år en dialog med smittskyddet i Region Kalmar, där vi redogjorde för de åtgärder Ljunghäll har vidtagit för att minska och begränsa smittspridningen. Smittskyddet bedömde då våra åtgärder och hade inga förslag på ytterligare insatser. Redan ganska tidigt under hösten etablerade vi en grupp på företaget som jobbar aktivt med de här frågorna. Det är en partssammansatt grupp bestående av skyddsombudd från Metall och Unionen, arbetsmiljöspecialist, personal från inköpsavdelningen samt representanter för ledningen", skriver Hagelberg. 

Har det varit aktuellt att stänga ned fabriken?

"Det har inte varit aktuellt att stänga fabriken".

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt