Annons:

EFTER STORSATSNINGEN – 100 NYA JOBB KAN SKAPAS

Lars Hagelberg är vd för Ljunghäll och berättar att man inom några år hoppas växa med 100 anställda. Foto: Simon Henriksson

EFTER STORSATSNINGEN – 100 NYA JOBB KAN SKAPAS

Finanskrisen kan säkert kännas som i går för vissa. Men för Ljunghäll AB, Vimmerby kommuns största privata arbetsgivare, är den långt bort. Företaget satsar enormt – och kommer behöva anställa 100 personer inom några år.
– Det är utmanande tider, men väldigt spännande. Det är positiva bekymmer, säger vd:n Lars Hagelberg.

Annons:

Det är inte särskilt länge sedan det var hårda tider för storföretaget Ljunghäll AB i Södra Vi. Ekonomin var tuff och personalstyrkan krympte avsevärt.

Men det är historia.

De senaste åren har varit urstarka för pressgjuteriet och under 2018 blev det klart med en jätteaffär som ger Ljunghäll 1,5 miljarder kronor över sex år. Då berättade man att det kunde ge 50 nya jobb på orten.

Redan under 2018 tillsvidareanställdes 77 personer på företaget – och nu tror man att satsningarna kommer innebära 100 nya jobb fram till 2022.

– Som vi ser det nu handlar det om i storleksordningen 100 personer över en treårsperiod. Det förutsätter att det här går enligt planerna, men om det blir de volymer vi kalkylerar med kommer vi behöva det. Det är utmanande och spännande tider, men positiva bekymmer om man säger så, berättar vd:n Lars Hagelberg, som tog över efter Hans Linnér i juni i år.

Hur ska man hitta dem?

– Det är en jätteutmaning dels med industrin och dels med där vi finns. Tyvärr har industrin fått ett lite dåligt rykte, det är inte så många som utbildar sig för att jobba i industrin. Det är varken smutsigt eller skitigt, det är en fantastisk arbetsmiljö. Att gymnasierna har svårt att få elever till industriprogrammen är ett problem för oss och ett problem för Sverige. Att det är fint att jobba som ingenjör och med utveckling vet vi, men att köra maskiner betraktas inte som fint. Vi måste vara med och ändra den bilden och det har vi pratat om de senaste fem åren. Vi jobbar för att ändra det och för hela Sveriges del måste det ändras. 

"Viss avmattning"

Ljunghäll vill helst hitta sin personal regionalt.

– Vimmerby kommun räcker säkert, men vi kan inte hitta 20 stycken som är färdigutbildade här. Vi får se till att vara utbildare också, så är det. Om du förstår mig rätt så får vi anställa medarbetare som inte har rätt baskompetens och så får vi hjälpa dem att lära sig. Det har vi möjligheten att göra för vi har 600 personer med rätt kompetens och vi har en fantastisk kunskapsbas här. Det är skillnad om man har 50 anställda och ska öka med 100 nya, då kan det bli svårt att hantera det. Men jag tror att vi kan lösa det. Vårt upptagningsområde är regionalt, inte bara Vimmerby.

Finns det ingen rädsla för en konjunkturnedgång?

– Vi ser en viss avmattning inom vissa segment, men det har också varit en extrem tillväxt de senaste åren. Nu planar det ut hos vissa av våra kunder. Om det är ett första tecken på en lågkonjuktur är för tidigt att sia om. Vi är ganska bra rustade om det kommer en lågkonjunktur också. Vi har ett ökat innehåll med de nya affärer vi har. Blir det en lågkonjunktur kanske vi inte behöver anställa 100 personer för de nya affärerna, men vi behöver inte heller säga upp personal. Det är vad vi tror.

600 anställda

Just nu håller Ljunghäll på att bygga ut fabriken med cirka 10 000 kvadratmeter. Det väntas vara helt klart under vintern eller våren. Dessutom investerar Ljunghäll i nya maskiner och det handlar om flera hundra miljoner kronor över några år.

– Vi kommer hålla på att fylla upp maskinanläggningen under hela 2020 och början av 2021 också. Man kan väl säga att allt ska vara färdigt och klart om 15 månader men vi tar det i steg för steg, säger Lars Hagelberg och fortsätter:

– Vi har jättespännande år framför oss och investerar jättemycket just nu. Det är väldigt roligt och också en utmaning att se till att det går. Det är nya projekt och nya maskiner och vi måste bygga kompetens för att klara det. Kompetensfrågan är extremt viktig för oss.

Är ni rätt antal anställda i nuläget?

– Vi lägger ganska rätt just nu, som jag ser det. Av investeringarna vi gör nu kommer huvuddelen börja produceras 2021 och framåt. Efterfrågan på personal som ska producera detta ligger längre fram, det är en avvägning och vi måste ha personal att avsätta för att lära sig det man ska producera om ett år. Vi kommer ha personal som jobbar med de affärer vi redan har och personal som ska jobba med framtidens affärer också. Vi kommer fortsätta växa och ha behov av personal.

Ljunghäll har drygt 600 anställda, med inhyrd personal inkluderat, på sin fabrik i Södra Vi. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt