Annons:

Företag intresserade av att etablera sig på stort område i Hultsfred

Det finns företag som är intresserade av att etablera sig på en stor tomt i Hultsfred där Södra hade ett impregneringsverk mellan 1943 och 1989. Foto: Ossian Mathiasson

Företag intresserade av att etablera sig på stort område i Hultsfred

Schaktsaneringen av det före detta impregneringsverket i Hultsfred är klar. Vad som händer på området framöver är oklart. 
– Det är alldeles för tidigt att säga något om det, säger Tomas Bengtsson, produktionsteknisk chef på Södra i Växjö. 

Annons:

På den 132 100 kvadratmeter stora tomten Husbyggaren 6 i utkanten av Hultsfreds tätort låg ett impregneringsverk mellan 1943 och 1989. Verksamheten ledde till att marken blev förorenad av arsenik och kreosot och var i behov av en schaktsanering. 

Runt 35 000 kubikmeter förorenad jord har schaktats bort och stora delar av tomten har fått en något lägre marknivå. 

Området ägs av Södra som har stått för halva kostnaden av saneringen och resten har bekostats av statligt bidrag från Naturvårdsverket. Projektet blev klart förra sommaren. 

Kan bli solcellspark på området

Tidigare i veckan rapporterade Vimmerby Tidning att det kan etableras en solcellspark på det stora området. 

Tomas Bengtsson, produktionsteknisk chef på Södra i Växjö, är fåordig om framtidsplanerna när Dagens Hultsfred ringer upp. 

– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Det som står i tidningen är egentligen det som finns att säga. Vi har inga mer detaljerade planer. Saneringen är precis gjord så vi funderar på vad vi ska göra sen. Längre än så har vi inte kommit. Att det finns solcellsentreprenörer som vill komma in handlar om att de söker med ljus och lykta efter ytor och i Hultsfred finns tydligen flera olika områden som har bearbetats. De bearbetar även oss eftersom de själva kan se att det finns en tomt. Mer än så är inte gjort, säger Tomas Bengtsson. 

Det finns företag som har hört av sig om etablering på området?

– Ja, det finns företag som har ställt frågor till oss om vi kan tänka oss att upplåta yta på det före detta impregneringsverket. Vi har inte tagit ställning till det ännu, säger Bengtsson. 

När kan det bli aktuellt med ett besked?

– Jag vet inte, det kan jag inte diskutera så här. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt