Annons:

Politiker ska besöka rivningshotade hyreshus:

Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun, och övriga politiker i KSAU ska inom kort besöka de rivningshotade hyreshusen i Virserum för att bilda sig en egen uppfattning kring skicket på lägenheterna. Foto: Ossian Mathiasson

Politiker ska besöka rivningshotade hyreshus: "Öppna för alla tankar och förslag"

Den planerade rivningen av ett 50-tal lägenheter på Bastugatan i Virserum debatteras flitigt. Redan i nästa vecka ska politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott göra ett besök. 
– Det är bra för alla att veta hur det ser ut på platsen så vi ska dit under nästa vecka, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Styrelsen i Hultsfreds Bostäder tog i slutet av mars ett inriktningsbeslut om rivning av två fastigheter (Väduren 4 och 5) på Bastugatan i Virserum. Det rör sig om ett 50-tal lägenheter som kan bli föremål för rivning där efterfrågan och kostnader ska ligga bakom det kommunala bostadsbolagets beslut. 

Rosie Folkesson (S) kräver en ordentlig utredning innan politikerna fattar ett eventuellt rivningsbeslut. 

”Jag kommer kräva att vi får en rejäl undersökning. Jag blir kanske nedröstad men det måste finnas ett bra underlag. Vi kan inte hålla på och riva för att man får för sig att man ska riva”, säger Rosie Folkesson (S) till Dagens Hultsfred.

Politikerbesök på Bastugatan på tisdag

Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun, berättar att kommunstyrelsens arbetsutskott har planerat in att titta på hyreshusens och lägenheternas skick inom en snar framtid. 

– Det har bara varit uppe i Hultsfreds Bostäder än så vi ska behandla det i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Vi ska dit på tisdag eftermiddag. Det är för att politikerna i KSAU ska få se hur byggnaden och omgivningen ser ut och hur skicket på lägenheterna är. Ska man vara med och ta beslut så behöver man känna till det på ett bra sätt, säger Lars Rosander och fortsätter: 

– Jag som bor här i Virserum känner till det bättre än andra politiker som bor på andra platser i kommunen. 

Rosie Folkesson vill se en grundlig utredning innan beslut fattas, hur ser du på det?

– Det förväntar vi oss som underlag till ställningstagandet. När Hultsfreds Bostäder hade det uppe så tittade de på hur det skulle påverka bolaget. Vi i kommunstyrelsen har en helhetssyn på samhällsutveckling med mera som vi väger in i vårt beslut. Vi är öppna för alla tankar och förslag på hur det kan utvecklas framöver, säger Rosander. 

Rosander om renoveringskostnaden

Bostadsbolaget är tydliga med att de vill till få en rivning. Vad Hultsfreds kommun fattar för slutgiltigt beslut är alltjämt oklart. 

– Vi har inte tagit ställning eller fattat beslut på något sätt. Vi väntar på att ett ärende ska komma upp i KSAU med ett bra underlag från Hultsfreds Bostäder.

Enligt de kalkyler som det kommunala bostadsbolaget har presenterat för politikerna skulle det kosta över 100 miljoner kronor att renovera hela beståndet. 

– Jag förstår på Helena (Grybäck Svensson) och Hultsfreds Bostäder att det inte bara är renoveringen av lägenheterna som man tänker på. Det handlar om allt med gemensamhetsutrymme, tvättstuga, garage, värmesystem och stambyte, då kan kostnaden uppgå till 15 000 kronor per kvadratmeter. Det är inte bara att renovera en lägenhet för 15 000 kronor per kvadrat, vilket inte är realistiskt. Det är så mycket mer runt omkring som de har lagt in i sina beräkningar.

Tycker du att rivning är det bästa alternativet?

– Nu är det mer konkret men det var uppe för diskussion för något år sedan. Jag har sett olika möjligheter och ser fortfarande att man kan hitta lösningar där man kanske kan behålla delar av det och utveckla olika idéer. Just att det finns många idéer är bara positivt, det tar man till sig på olika sätt. 

"Måste vara attraktiva lägenheter"

Han tycker att det är bra när frågor av den här kalibern skapar engagemang och leder till tankar och idéer. 

– Vad som talar för byggnaden är givetvis att det finns tillgång till hiss, att taken är renoverade och att det finns en bra stomme med bra disponerade lägenheter. Sedan är problemet att det finns 99 lediga lägenheter i Virserum så efterfrågan är inte så stor. Man vet inte vad som händer i framtiden men oavsett vad så vet man att det måste vara attraktiva lägenheter för att folk ska vilja hyra. Frågan är hur man villig man är att betala för de hyrorna som det kan leda till. Vi väntar på underlag och ska göra en undersökning på plats. Det är en uppfriskande dialog som förs och vi ska fatta ett så bra beslut som möjligt när vi väl har ett underlag framme. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt