Annons:

Prognosen visar fem miljoner sämre än budgeterat – här är verksamheterna som backar mest

Efter de fyra första månaderna visar Hultsfreds kommuns ekonomiska prognos på en negativ avvikelse på fem miljoner kronor. Foto: Ossian Mathiasson

Prognosen visar fem miljoner sämre än budgeterat – här är verksamheterna som backar mest

Hultsfreds kommuns prognos för 2021 visar strax över fem miljoner sämre än budget. Det ekonomiska resultatet väntas nu istället landa på 26,6 miljoner kronor. 

Annons:

Hultsfreds kommun har ett budgeterat resultat på 31,9 miljoner kronor för 2021. Efter att ekonomichefen Henric Svensson gjort en ekonomisk uppföljning för de fyra första månaderna (januari–april) visar prognosen för helåret ett resultat på 26,6 miljoner kronor. Det är med andra ord en negativ budgetavvikelse på 5,3 miljoner kronor.

– Enligt prognosen blir resultatet plus 26,6 miljoner kronor när året är slut. Det är ett hyfsat bra resultat även om det är fem miljoner sämre än vad vi trodde tidigare. Det beror på att verksamheternas nettokostnader beräknas bli 14,4 miljoner sämre än budget, framför allt barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden med högre kostnader än vad som är budgeterat. Däremot är det nio miljoner bättre när det gäller finanser, statsbidrag och skatter, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Två verksamheter backar flera miljoner

Som många gånger tidigare är barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden de två största negativa posterna eftersom nämnderna spås gå 3,0 respektive 8,9 miljoner kronor back. Räddningstjänsten ser ut att gå back med 3,5 miljoner kronor. 

Vad gäller BUN står grundsärskolan för den stora delen av underskottet med två miljoner, vilket i huvudsak beror på att det är fler resurskrävande elever. Gymnasiet prognostiserar ett underskott med 1,1 miljoner. 

”Antalet äldre elever (19-23 år) har ökat och nettokostnaden för interkommunal ersättning beräknas öka till hösten. Minskade intäkter från Migrationsverket och förändringar i statsbidrag gör att anpassningar sker kontinuerligt”, står det i budgetuppföljningen per den 30 april 2020. 

Socialnämnden räknar med ett underskott med nio miljoner kronor. Det är individ- och familjeomsorg med 3,6 miljoner, psykiatri med 3,5 miljoner och omsorg om personer med funktionsnedsättning med 6,4 miljoner, vilket tillsammans ger 13,5 mnkr i underskott mot budget.

Tvingas vidta åtgärder

Det beror främst på att kostnaden för personliga assistenter har ökat med 3,1 miljoner där det har tillkommit ärenden och gruppbostäder har ökat omvårdnadsbehov med 2,5 miljoner. Äldreomsorgen bidrar med ett överskott om 3,5 miljoner och administration ett överskott om 1,0 mnkr. Att äldreomsorgen ger ett plus beror främst på flera riktade bidrag. 

– På grund av att det var lite sämre på de områdena ska de se till att de är mer återhållsamma framåt och ser över vad de kan göra för att förhindra att det blir ännu sämre under resten av året, säger oppositionsrådet Tomas Söreling och fortsätter: 

– Man ska inte fokusera på att det är fem miljoner sämre än budget. Det är ändå ett fantastiskt bra resultat vill jag säga.

Lars Rosander flikar in: 

– Vi har bett om återkoppling med vilka åtgärder nämnderna tänker vidta för att minska överskridandena, säger Rosander. 

Ni känner inte att nämnderna har fått för lite pengar i sin budget?

– De fick extra tilldelning utifrån vad de äskade i huvudsak. I flera fall är det som så att man har fått flera personer inom LSS och andra områden som har gjort att kostnaderna har ökat inom omsorgen. Det är till stor del en volymökning. Vi vill att de ska komma tillbaka och redogöra mer för oss senare i juni. 

"Fingervisning om var vi är på väg"

Hultsfreds kommuns ekonomichef Henric Svensson säger så här efter att ha presenterat årets första delårsprognos. 

– Det är inga direkta överraskningar. Det som sticker ut är underskotten inom socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och räddningstjänsten. På det hela taget är det lite sämre än vad vi har budgeterat. Det vägs upp lite grann av avkastningen på pensionsmedel där vi har sett en stark utveckling på börsen under de första månaderna. Det är i alla fall en fingervisning om var vi är på väg, men prognoserna tenderar att våra pessimistiska vid den här tiden på året när det är så mycket kvar, säger Henric Svensson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt