Annons:

Examen efter 20 veckors studier – nästan alla lärlingar går ut i sommarjobb

Det var nyligen examen på Hultsfred Lärcenters lärlingsutbildning med inriktning mot industriteknik. Övre raden från vänster: Linda Ungsäter (rektor), Inger Guilotte, Aina Kalle (rektor) Agne Vitkauskaite, Adrian Nicolae Tontoroiu, Mujtaba Qurbani, Abdelfattah Barakat, Joakim Svensson (ATC) Michael Leijonhud (ATC). Nedre redan från vänster: Ali Mahdavi, Irfan Dzinich (lärare ATC), Ermias Tekie och Roger Hillström (lärare ATC). Frånvarande är Fhrad Hago och Muhammad Uzari Hashhmi. Foto: Privat

Examen efter 20 veckors studier – nästan alla lärlingar går ut i sommarjobb

Nio elever har tagit sin examen på lärlingsutbildningen med inriktning mot industriteknik. Alla utom en går ut i sommarjobb inom branschen.
– Det är extra roligt att vi har haft två kvinnliga deltagare, säger Aina Kalle, en av två rektorer på Hultsfred Lärcenter. 

 

Annons:

Den fjärde omgången av lärlingsutbildningen med inriktning mot tillverkningsindustrin är precis avslutad. Det är en kortare sammanhållen yrkesutbildning som har tagits fram i samverkan med Hultsfred Lärcenter, regionala företag och i regional samverkan med Hultsfreds, Vimmerby och Västerviks kommun. 

De nio lärlingarna har under 20 veckors tid läst fyra industritekniska kurser på gymnasial nivå och haft 70 procent av sin studietid på lokala industriföretag. 

– Majoriteten av de studerande, åtta av nio, går ut i arbete i form av sommarjobb, säger Aina Kalle. 

"Industrin efterfrågar fler kvinnor"

Nyligen hölls en avslutningsceremoni i Additivt Teknikcenters lokaler med tal, utdelning av betyg och intyg samt förtäring av smörgåstårta. 

Efter dessa 20 veckor med både praktiska och teoretiska inslag är lärlingarna klara med sin utbildning. Kalle gläds över att två av nio deltagare har varit kvinnor. 

– Jätteroligt, vi önskar att vi hade haft fler tjejer som sökt till utbildningen. Industrin efterfrågar verkligen fler kvinnor. Jag pratade med de två kvinnorna och båda två säger att det har varit över förväntan. De hade föreställningar om att industrijobb är tungt och smutsigt, men de har blivit så väl bemötta och är glada för att de har gjort det. De går ut i sommarjobb och kan tänka sig att jobba kvar inom industrin. Det är fantastiskt kul, säger Aina Kalle.

Lyckat koncept

Rektorn tycker att den korta utbildningen är upplagd på ett bra sätt med Additivt Teknikcenter som utförare av utbildningen. Den läggs på våren med tanke på att branschen vill ha det så för att studenterna ska komma ut i sommarjobb efter 20 veckors studier.

Är tanken att det blir en femte lärlingsomgång nästa vår?

– Vi brukar köra utbildningen på våren för att vi vet att företagen är igång och rekryterar inför semesterperioden då, vilket gör att de har väldigt goda chanser att få jobb. Vi har våra yrkesråd där vi träffar branschen lokalt och regionalt. Ser dem att det finns behov av den kortare utbildningen så är det inte omöjligt att vi fortsätter parallellt med den nya utbildningen som börjar i höst, säger Aina Kalle. 

Ny industriteknisk utbildning i höst

Till hösten erbjuds ytterligare en industriteknisk utbildning i regional samverkan, denna gång med inriktning mot automation. Höstens utbildning är en mer avancerad industriteknisk utbildning på gymnasial nivå som genomförs under ett år på Additivt Teknikcenter. 

– Vi har 15 platser och hittills tolv sökande så det är ändå rätt bra för en första omgång. Industrin behöver också den bredare och fördjupade kompetensen om man jämför med den kortare lärlingsutbildningen. Vi har gjort kartläggningar av hur behoven ser ut och det finns också heltäckande rapporter utifrån arbetsmarknadens behov i Sverige. Många industrier är mitt uppe i en omställning där man köper in robotar så vi tror verkligen att automation är gångbart. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt