Annons:

Parti vill skjuta på beslut om vindkraftsetableringar:

Maik Rohde (C) är en av flera centerpartister som vill skjuta upp beslut om vindkraftsetableringar i Hultsfreds kommun. "Vi behöver tid för att fatta korrekta beslut som bygger på och välgrundade evidensbaserade fakta med konsekvensanalys", skriver Centerpartiet. Foto: Ossian Mathiasson

Parti vill skjuta på beslut om vindkraftsetableringar: "Behöver tid för att fatta korrekta beslut"

Flera centerpartister i Hultsfreds kommun lyfter i en nyväckt motion sitt önskemål om att skjuta på beslut gällande vindkraftsetableringsfrågan i Hultsfreds kommun. 
”Det finns ingen anledning att just Hultsfreds kommun ska utgöra testområde för ny obeprövad teknik”, skriver Centerpartiet i sin motion. 

Annons:

Tommy Johansson, Alexander Steinvall, Antje Rohde, Maik Rohde, Martina Bäcketoft och Staffan Bäcketoft, samtliga från Centerpartiet, anser att Hultsfreds kommun bör rösta för att ett moratorium (uppskjutande) ska skrivas in i översiktsplanen, som i sin tur leder till att beslut vad gäller planerade vindkraftsetableringar i kommunen pausas. 

”Under rådande dagsläge är kommunen tvungen att fatta beslut kring varje etableringsärende, där fakta mest kommer från de bolag som faktiskt vill etablera vindkraft. Ärendena är svåra, politiskt laddade, komplicerade och inte sällan kan fakta och specifika tekniska specifikationer ifrågasättas. Konsekvensanalysen av den eskalerande vindkraftsetableringen och hur den påverkar miljö och människor hänger dessvärre inte med den teknologiska utvecklingen där man bygger allt större och högre verk. Det finns uppenbara risker som kan uppstå med vindkraftsverk som man idag inte känner till. Frågan är extra aktuell då det just nu är i Hultsfreds kommun som man vill bygga dessa större vindkraftverk.Om ett område används för skogsbruk, besöksnäring, fritid, rekreation och turism mm, ska det inte etableras industri där. Vindkraftparker är ingenting annat än industri och i så fall anses det som oönskad markanvändning. Dessutom behöver vindkraftverk anslutning till elnätet som innebär omfattande grävningar eller luftledningar. Då blir det desto mer mark otillgänglig till skogsbruk, besöksnäringen, fritid, rekreation och turism. Detta påverkar även naturliv och djurliv på ett negativt sätt”, skriver centerpartisterna i en nyväckt motion. 

"Behöver tid för att fatta korrekta beslut"

Centerpartiet är rädda för att viktiga kulturlandskap kan förstöras när vindkraftsetableringar förändrar miljön och landskapet över mycket stora områden. 

”Motionens syfte är att vi förtroendevalda röstar för ett moratorium som ska skrivas in i översiktsplanen, och därmed pausar vindkraftsetablering i vår kommun. Det finns ingen anledning att just Hultsfreds kommun ska utgöra testområde för ny obeprövad teknik. Vi behöver i stället tid för att fatta korrekta beslut som bygger på och välgrundade evidensbaserade fakta med konsekvensanalys. Om kommunen pausar vindkraftsetableringen kan vi se vad som händer i liknande vindkraftsprojekt på andra platser där man bygger stora vindkraftsverk. Vi kan i lugn och ro titta på forskningen och utvecklingen kring dessa. Särskilt i åtanke är att observera hur det går för de människor som bor i närheten av de stora verken och titta på dess konsekvenser”, skriver centerpartisten. 

"Ingen anledning att skynda sig"

Vissa menar att kommunens ståndpunkt är att man inte kan säga nej till all vindkraftsetablering då ett sådant beslut saknar faktabaserade argument, enligt Centerpartiet. 

”Vi menar däremot att en sådan ståndpunkt är felaktig och snarare grundar sig mer på känslor än fakta. Vi önskar hellre att beslut grundar sig på sunt förnuft. Beaktar man miljöbalken står det där att man ska tillförsäkra en hälsosam och god miljö för nuvarande och kommande generationer. Olägenhet för människors hälsa avses störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig. Detta gäller användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för omgivningen genom buller, skakningar, ljus, joniserande eller icke-joniserande strålning eller liknande. Vi menar att detta inte kan garanteras under rådande situation. Det finns ingen anledning att skynda sig in i dessa projekt under den närmsta tiden, då energibehovet troligen kommer bestå och vinden fortsättningsvis kommer blåsa i kommunen, även i framtiden. Vi vill helt enkelt skapa andrum att kunna studera och analysera de påföljder och konsekvenser som kan ske i och med denna eskalerande vindkraftsutveckling”. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt