Annons:

Smittskyddsläkaren om deltavarianten:

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger att det på nytt kan bli aktuellt med regionala rekommendationer.

Smittskyddsläkaren om deltavarianten: "Kan bli aktuellt med regionala rekommendationer"

Många andades nog ut när de regionala rekommendationerna försvann. Får deltavarianten fäste här kan det bli aktuellt med nya regionala rekommendationer. 

Annons:

Ännu har inga fall upptäckts av den mer smittsamma deltavarianten av covid-19 i Kalmar län. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har tidigare sagt att det endast är en tidsfråga. Nu kallar hon det för en uppenbar risk. 

– Vi ökar nu ambitionsnivån ytterligare i vår smittspårning för att snabbt kunna stoppa smitta kring varje bekräftat fall, oavsett vilken variant det rör sig om, säger hon i ett pressmeddelande. 

Folkhälsomyndigheten deklarerade tidigare i veckan att det råder samhällsspridning av deltavarianten – tidigare benämnd som den indiska varianten – i Sverige. Smittskyddsåtgärder har vidtagits i både Blekinge och Värmland, som har flest fall i förhållande till sin befolkning. 

– Skulle deltavarianten få fäste även i vårt län kan det återigen bli aktuellt med regionala rekommendationer även hos oss, säger Lisa Labbé Sandelin.

Smittskyddsläkarens uppmaning är att inte avstå från den andra dosen vaccin. En person som fått båda sina doser och är fullvaccinerad har ett gott skydd även mot deltavarianten. 

Stora privata evenemang

Minskningen av antalet covid-19-fall i länet har varit stor de senaste veckorna. De fall som upptäcks rör den yngre åldersgruppen och gäller främst grundskola, gymnasium och högskola. 

"Det finns en oro bland många arbetsgivare när denna grupp – som är ovaccinerad – kommer ut för att sommarjobba. Risken för spridning av deltavarianten är dessutom större bland dem som ännu inte är vaccinerade, det vill säga främst barn, ungdomar och unga vuxna. De kommande veckorna kommer också omfattningen av smittspridning i samband med skolavslutningar och studentfester att visa sig", skriver regionen i pressmeddelandet. 

Lisa Labbé Sandelin är också kritisk till personer i länet som sänkt garden. 

– Det har förekommit oroväckande stora privata arrangemang med upp emot 90 deltagare, men även skolor som haft väldigt stora sammankomster. Jag vill påminna om att under hela juni månad ska vi fortsatt bara umgås i en mindre krets, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt