Annons:

Rekordvärme i Målilla – och galen dag på Coop: ”Som dagen före julafton”

Eva Carlsson och Lena Salomonsson hade en hektisk dag i rekordvarma Målilla i går. Foto: Linus Johansson

Rekordvärme i Målilla – och galen dag på Coop: ”Som dagen före julafton”

I går var det 34,6 grader varmt i Målilla. Det är den högsta uppmätta temperaturen i Sverige i juni sedan 1947. Gissa om det blev rusch till ortens enda livsmedelsbutik, där glass, dricka och melon gick åt i rasande fart. 
– Jag kan inte säga försäljningssumman, men det var nästan som dagen före julafton. Det var helt galet, säger Eva Carlsson, som jobbar på Coop i Målilla.

Annons:

Målilla, med runt 1 500 invånare, är möjligen inte känt för särskilt mycket. Men en sak som den lilla orten i Hultsfreds kommun förknippas med är värme. Ingenstans i Sverige har det varit varmare än i Målilla, som tillsammans med Ultuna har det svenska värmerekordet med 38 grader Celsius. 

Dubbelt upp

I går var det riktigt varmt i stora delar av Sverige och inte minst i vår del av landet. Och visst var det återigen Målilla som hamnade i blickfånget. Den uppmätta temperaturen, 34,6 grader, är den högsta som uppmäts i Sverige en junidag sedan 1947.

– När jag flyttade till Målilla hade jag ju hört talas om värmen, men jag trodde inte att det skulle vara så här varmt, skrattar Lena Salomonsson. Det är ju likadant när det är kallt här i Målilla, då är det riktigt kallt.

Vid vårt besök på Coop i Målilla på lördagsmorgonen var det Lena Salomonsson och Eva Carlsson som tog emot kunderna. Läget i butiken just då, när termometern utomhus visade på över 26 grader, kan troligen beskrivas som lugnet före stormen. Inte särskilt många kunder hade hittat till butiken, men mycket talar för att det ändras under dagens gång.

– En standarddag kan vi ha runt 500-600 kunder. I går hade vi över 1 000 kunder. Vi hade jättestor försäljning. Det var nästan som dagen före julafton. Det var galet, säger Eva Carlsson. 

Glassboxen börjar tömmas

Vad gick då åt mest i rekordvärmen? Svaret är ganska väntat, bland annat glass, dricka - och melon.

– Åtgången på glass och dricka var galen. Du ser ju här, det börjar redan bli tomt på sina håll i glassfrysen och det kommer inte mer förrän på tisdag. Sen säljer vi mycket melon, frukt och grönt. Jordgubbar säljer vi också mycket, säger Eva Carlsson.

– Pastasallader går också bra - och grillat! Folk är inte så sugna på varm mat, men grillar, det gör de. Vätskeersättning och solskyddsfaktorer är också saker som många köper nu, fyller Lena Salomonsson i.

Vilken glass och dricka är det då som säljer allra bäst i Målilla i värmeböljan?

– Det är ungefär lika mellan paketglass, där olika smaker som vanilj, päron och choklad går bra, och styckglass, där olika sorters Magnum är populära. Drickan är mest olika typer av vatten, många köper ett sexpack med 1,5 liters-flaskor, säger Eva Carlsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt