Annons:

  • Coop mångmiljonsatsar i Målilla –

    Coop satsar 13-14 miljoner kronor på sin butik i Målilla, som vd Richard Hedsand beskriver som en "framgångssaga". Butiken byggs ut med 450 kvadratmeter och får ett bredare sortiment. Foto: Lotta Madestam

  • Coop mångmiljonsatsar i Målilla –

    Logistiken görs annorlunda vid kassorna, som kompletteras med tre snabbkassor. Det blir också ett separat pantrum, där den nuvarande delen ger plats åt ett post- och paketrum. Foto: Lotta Madestam

Coop mångmiljonsatsar i Målilla – "Butiken en framgångssaga"

Coop bygger ut sin butik i Målilla. Föreningen satsar uppemot 14 miljoner kronor på en rymligare butik med ett bredare sortiment.
– Den här butiken är en otrolig framgångssaga, säger vd Richard Hedsand.

Annons:

Det här är en fråga som stötts och blötts under en längre tid. Världsmarknadsläget och kostnadsökningarna gjorde det inte enklare – men nu har styrelsen klubbat beslutet. Det blir en satsning på Målillabutiken.

– Vi räknar med att arbetet ska gå igång i oktober-november, säger Rchard Hedsand, vd för Coop Oskarshamn med omnejd ekonomisk förening, som har 17 butiker idag.

Bygger ut på gaveln

Butiken byggs ut med 450 kvadratmeter. Det sker på gaveln, i vinkeln söder ut.

– Ritningen är i det närmaste klar, det är eventuellt bara några finjusteringar som återstår. In- och utlastningen i vinkeln rivs, så butiken byggs ut till asfaltskanten kan man säga, berättar Richard Hedsand. Det är bara synd att det inte gjordes redan när butiken byggdes om efter branden, då hade vi sett en ännu större ökning.

Satsning i mångmiljonklassen

Det rör sig om en satsning i storleksordningen 13-14 miljoner kronor totalt sett, med byggkostnad, inredning och utrustning sammantaget. Det är den i särklass största satsningen som ska göras inom föreningen.

– Coopbutiken i Målilla är en riktig framgångssaga. Det är den butik inom föreningen som ökat mest, i snitt nästan tio procent per år, de fyra sista åren. Trots de tunga åren med pandemi.

Bredda sortimentet

Nu görs en tydlig satsning på en rymligare butik. Man kommer bredda sortimentet, i synnerhet på färskvarusidan, till viss mån även torrvaror och fryskapaciteten dubblas.

– Många gånger är mindre butiker kompletteringsbutiker, nu vill vi få fler som veckohandlar. Så nu täcker vi upp glappet som är, så man inte ska behöva åka någon annanstans. Det förpliktigar att vara den enda butiken på orten.

”Ett riktigt glädjebesked”

Idag är man nio i personalstyrkan, satsningen kan absolut komma att innebära att man behöver utöka antalet anställda, enligt Hedsand.

– Det här har vi längtat efter, det är ett riktigt glädjebesked, kommenterar butikschef Jessica Nilsson.

Samtidigt passar man på att ändra logistiken vid kassorna, som kompletteras med tre snabbkassor. Det byggs ett separat pantrum, det gamla får ge plats åt ett post- och paketrum. All kyla kommer bytas till CO2-system plus att det blir ny ventilation.

– Det kommer halvera energiförbrukningen, samtidigt som vi tittar på att komplettera med solceller. Energifrågan har förstås blivit jättestor och viktig för oss, vi ser enorma kostnadsökningar.

Få bort den tunga trafiken

Vid nya delen byggs även en ny lastdel, vilket betyder att vägen runt butiken kommer att försvinna.

– Det går mycket tung trafik runt butiken. Vi har sagt till Preem att de får göra upp med kommunen, som markägare, om det ska göras en ny väg. Vi säger inte nej till att man kör på baksidan av butiken, där har vi varken kunder eller trafik. Vi kommer gränsa av ordentligt så bara de lastbilar som ska till oss kan backa in. Vi måste få det säkert för våra kunder, berättar Richard Hedsand.

Med tanke på världsmarknadsläget och de stora kostnadsökningarna, är det någonting som skulle kunna äventyra satsningen?

– Det skulle väl vara om det sker något katastrofalt. Om kostnaderna ökar med typ 50 procent, då får vi ta en ny diskussion. Men nu ser vi bara framåt. Planen är att den nya butiken ska stå klar senast veckan före midsommar nästa år.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt