Annons:

Inger Nilsson hyllades med pris på Guldbaggegalan för rollen som Pippi

Inger Nilsson fick ta emot pris på Guldbaggegalan för rollen som Pippi Långstrump i filmatiseringen av Astrid Lindgrens älskade berättelse. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Inger Nilsson hyllades med pris på Guldbaggegalan för rollen som Pippi

Hon är kanske den skådespelare som är allra starkast förknippad med en av Astrid Lindgrens älskade karaktärer. Inger Nilsson fick i måndags ta emot Gullspiran på Guldbaggegalan. 

Annons:

Skådespelerskan Inger Nilsson, 64, är otroligt starkt förknippad med rollen Pippi Långstrump hon gjorde som barn. Redan som åttaåring fick hon rollen som världens starkaste flicka. 

I samband med Astrid Lindgrens begravning höll Inger Nilsson, ursprungligen från Kisa, ett tal där hon tackade den älskade författaren för att hon fick spela Pippi. Men hon har också många gånger berättat om avigsidorna med rollen efteråt. 

På Guldbaggegalan hyllades Inger Nilsson och fick ta emot priset Gullspiran. Det är ett pris som sedan 2006 delas ut till en person som gjort enastående insatser inom barnfilmen. Det här var första gången priset gick till en skådespelare. 

Inger Nilsson tog rörd emot priset och höll ett långt tacktal inför publiken på Cirkus i Stockholm. 

– Den 8 februari 1969 hade ”Här kommer Pippi Långstrump” premiär på svensk tv. Den sågs av nästan alla, iallafall alla som hade tv på den tiden… Men då fanns det bara en kanal. Nu såhär 55 år senare så vet jag att just nu, någonstans ute i världen visas Pippi-serien i tv eller någon av de två långfilmerna på bio. Det är helt fantastiskt, sa hon bland annat.

Fått leva med rollen

Inger Nilsson beskrev också att hon fått leva med rollen under i princip hela sitt liv – både på gott och ont. 

– Jag får ofta frågan: ”vad var det bästa?” Då säger jag: det var då jag fick kontakt med teatern och filmen. Det har varit det viktigaste för mig. Tack Pippi! 

Hon avslutade sitt tacktal med en hälsning till regissören Olle Hellbom, som gick bort 1982.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt