Annons:

  • Premiär för utställningen om Virserum – invånarnas minnen lyfts fram

    Peter Ojstersek har fångat upp och fogat ihop röster från allmänheten i Virserum som sedan har gjort utställningen om ortens dåtid och nutid möjlig. Foto: Ossian Mathiasson

  • Premiär för utställningen om Virserum – invånarnas minnen lyfts fram

    Genom utställningssalen sträcker sig den utsågade träån som ska föreställa Virserumsån som har en central roll i utställningen.

  • Premiär för utställningen om Virserum – invånarnas minnen lyfts fram

Premiär för utställningen om Virserum – invånarnas minnen lyfts fram

I år fyller Virserums konsthall 20 år och jubileumsåret inleds med en utställning med och om Virserum.
På söndag har den premiär på Virserums konsthall.
– Jag har lärt mig otroligt mycket om Virserum under det här halvåret, säger konstnären Peter Ojstersek.

Annons:

Virserums konsthall slog upp sina dörrar för 20 år sedan och då gjorde man det med fotoutställningen Virserum en dröm. 

10 000 foton hade samlats in och visades och under årens lopp har konsthallen lyft berättelser från orten och nu ska jubileet firas.

Man inleder jubileumsåret med fyra nya utställningar som har premiär på söndag och det är framför allt en av utställningarna som sticker ut.

Såga ut och sy ihop Virserums historia från istid till nutid sätter Virserum i fokus och blir sättet att fira konsthallens 20-årsjubileum.

"Skulle bli ett dåligt plagiat"

Den som ligger bakom utställningen är konstnären Peter Ojstersek från Göteborg. Tillsammans med intresserade Virserumsbor har han satt ihop en utställning som fokuserar på Virserum, bygdens historia från dåtid till nutid och människorna som bor på orten.

– Det här är ett sätt att gå till ursprunget och skickar en signal om hur viktigt det lokala är för konsthallen, säger Peter Ojstersek och fortsätter:

– Det skulle naturligtvis vara helt vansinnigt om jag försöker berätta en berättelse som människorna i Virserum har i sig, det skulle bara bli ett dåligt plagiat.

Genom honom har kontakter knutits med startpunkt i en fika under hösten där ortsborna bjöds in till ett öppet samtal för att börja diskutera minnen och få igång tankarna om vad utställningen kan bestå av.

– Redan då kunde man se att det fanns mycket olika föreställningar vad utställningen kunde innehålla, säger Peter Ojstersek.

"Blir en metafor"

Tillsammans med konsthallen har han under sitt arbete fångat upp och fogat ihop röster från bygden med hjälp av träffar, samtal, intervjuer, workshops och föreläsningar.

– Utställningstiteln ”Såga ut och sy ihop Virserums historia” blir en metafor för hur vi försöker sammanfoga de olika berättelserna genom alla år, säger Peter Ojstersek.

Han har arbetat med människor mellan fyra och 94 år som täcker stora delar av historien och utställningen består av 28 olika projekt som identifierats under det gedigna arbetet. 

– Jag vet inte hur många människor jag har träffat. Jag har tappat räkningen, det har gått i ett. Det har varit något av det absolut mest spännande jag har gjort och varit med om. Jag har lärt mig så mycket, säger han.

Virserumsån navet i utställningen

Virserumsån sträcker sig genom hela utställningssalen och tanken är att ån ska ta besökarna genom ögonblicken som vårdas i Virserum och har betydelse för invånarna.

– Genom att man berättar om detta så skapar vi tillsammans en form och då får man kanske en ny möjlighet för att reflektera över sig själv, historien och tanken är att man ska få en tanke om framtiden. Då kan vi få en glimt om vart vi är på väg, säger han.

Men utställningen är inte klar. 

– Nja, inte riktigt än. Det återstår fortfarande en del av arbetet med att få allt på sin plats. När allt öppnar på söndag är det klart, säger han. 

Det är inte bara utställningen om Virserum som har premiär på söndag och invigs av kommunalrådet Lars Rosander (C).

Två utställare i Friytan

Småländska trådar med textila verk av Kerstin Björk, Sigridur Eggertdottir och Åsa Hylén har premiär, likaså två utställare som öppnar i varsin studio som går under namnet Friytan.

23-årige Martina Nilsson, som är född och uppvuxen i Målilla, visar i sin utställning upp verk som hon har skapat under tiden som konststudent på Gerleborgsskolan i Bohuslän och Ecole de Mont Cotton i Frankrike. Den andra utställaren i friytan är Bergliot Kvarnare, som bor utanför Vimmerby och har mängder av utställningar på sin meritlista.

Såga ut och sy ihop Virserums historia kommer finnas på konsthallen under hela 2018 och småländska trådar fram till sommaren. Martina Nilssons och Bergliot Kvarnares verk kan man njuta under februari och mars. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt