Annons:

  • Hon är ägare av lokala företaget – har återvänt till barndomsorten

    Ann-Louise Karlsson och Magnus Gustavsson är ensamma ägare av Machinery Scandinavia sedan i augusti. I bakgrunden Johny Björkman, en av 15 anställda. Foto: Lotta Madestam

  • Hon är ägare av lokala företaget – har återvänt till barndomsorten

    Med nykomlingen Rosenfors har Machinery Scandinavia totalt fem olika varumärken. Arboga, Strands, Solberga och IMA säljs över hela världen. Nålarna på kartan visar var de olika varumärkena finns representerade. Foto: Lotta Madestam

Hon är ägare av lokala företaget – har återvänt till barndomsorten

Ann-Louise Karlsson är tillbaka på hemorten Rosenfors. Nu som delägare till Machinery Scandinavia AB som inom kort lanserar en ny pelarborrmaskin under varumärket Rosenfors.
– Det känns fantastiskt roligt, jag är stolt över våra pelarborrmaskiner och glad över att få bidra till att skapa arbetstillfällen på en liten ort som Rosenfors, säger hon.

Annons:

För Ann-Louise Karlsson, 52 år och numera bosatt i Berga, är det här gamla Strands. Fabriken hon passerade på väg till fotbollsplanen och arbetsplatsen där flera av ortens invånare arbetade. Hon har vuxit upp med industrin, som ett viktigt nav i samhället.

Så är det fortfarande, men nu under namnet Machinery Scandinavia som utöver Ann-Louise Karlsson ägs och drivs av Kalmarbon Magnus Gustavsson, tillika företagets VD.

– Magnus gav mig erbjudandet att gå in som en av fyra delägare i Machinery Scandinavia 2018. Jag tackade ja direkt. Dels för att det är min gamla hemort där jag bodde tills jag tog studenten, men det är även en morot för mig att få bidra till arbetstillfällen på små orter. 

Numera ensamma ägare

Ann-Louise och Magnus driver också Rudaföretaget Legoproduktion i Böta AB där de var mångåriga kollegor innan de gick skilda vägar.

– Magnus Gustavsson gick in som delägare i företaget 2015 och två år senare fick han med även mig, så vi inledde vårt kompanjonskap där, berättar Ann-Louise Karlsson.

Idag är de ensamma ägare av Machinery Scandinavia, med 15 anställda, sedan de köpt ut de andra två.

– Det började tufft till följd av covid-19. Det tog helt stopp i orderingången, så vi slog i handbromsen och sade upp både tjänstemän och kollektivare. Helt enkelt för att rädda företaget. Då fanns inte möjligheten att permittera.

– Men, på bara ett par månader hade det återhämtat sig, tillägger hon. Med råge skulle jag säga. Jag tänker att det beror på dyra frakter och att företag tänkt om och väljer att hålla sig till den svenska marknaden. Så idag är vi tillbaka på samma antal anställda, ja vi har rent av kunnat växa något på personalsidan.

Ökat omsättningen

70 procent av produktionen exporteras, där Österrike står för en betydande del, men företagets pelarborrmaskiner, som finns i ett 45-tal modeller, säljs över hela världen och runt om i Sverige.

– Våra marknadsandelar inom branschen har ökat både utomlands och inom Sverige sedan vi tog över, så omsättningen har ökat med runt 25 procent, berättar Magnus Gustavsson.

Upplever ni som många andra företag att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens?

– Ja, det finns ganska många liknande företag i trakten som konkurrerar om arbetskraften. Nu var det väldigt olyckligt att Glamox lade ner, men därifrån har vi fått flera duktiga medarbetare, så vi har fångat upp värdefull kompetens från den industrin.

Ni har en stark tid bakom er. Hur ser det ut framåt, några nya investeringar på gång?

– Under mars-april lanserar vi en ny modell under varumärket Rosenfors, säger Ann-Louise Karlsson. En bänkmodell borr/fräsmaskin med lite annan teknik som passar till skolor och utbildningscentrum, men givetvis även inom industrin som ett komplement. Vi har också som mål att investera i nya maskiner, vi har börjat titta på att förnya maskinparken med nya CNC-maskiner.

Kan det rent av ge nya arbetstillfällen?

– I så fall på bearbetningssidan. CNC-operatörer och personer med elkunskap är alltid intressant. Vi funderar på att börja göra vissa saker själva, som vi i dag har utlagt på andra företag, så spontanansökningar är alltid trevligt.

Vad tänker du kring att du vågade ta steget och bli egenföretagare?

– Jag trivs fantastiskt bra och skulle aldrig vilja bli anställd igen. Jag är stolt över våra pelarborrmaskiner, det är ändå en produkt vi tillverkar – i lilla Rosenfors.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt