Annons:

Emåmejeriets ägare dagen efter tuffa beslutet: ”Känns tomt”

Patrik Evertssons känslor är många, så här dagen efter Emåmejeriet lämnade in en ansökan om företagsrekonstruktion. "Jag känner både en tomhet och optimism att företaget kommer leva kvar". Foto: Pressbild

Emåmejeriets ägare dagen efter tuffa beslutet: ”Känns tomt”

Emåmejeriet har tappat runt 40 procent under pandemin. Ett dygn efter att ägaren Patrik Evertsson lämnade in ansökan om rekonstruktion är det mycket känslor. Tomhet blandas med optimism.
– Det är ett misslyckande, men vi har verkligen försökt in i det längsta, till slut var det oundvikligt, säger han.

Annons:

Emåmejeriet grundades 2007. Det var bra tryck och stor efterfrågan på mejeriets produkter fram till 2016-2017, då man fick ett första litet tapp på färskvaror.

– Då ökade vi sortimentet med ost som rätade upp tappet vi hade, berättar Patrik Evertsson. Så från 2019 låg försäljningen ganska oförändrat fram till coronapandemin slog till. Då tappade vi rejält, jag skulle säga runt 40 procent.

Pandemin grunden till problemen

Det är många olika faktorer som påverkat att det gick så långt att Emåmejeriet tvingats ansöka om en rekonstruktion. Men allt har ändå sin grund i coronapandemin.

– Den allra första grejen som påverkade var när ostar inte längre skulle skickas till Ryssland. Vi skickade aldrig dit men det påverkade prisbilden, så då gick vi över med våra produkter mer direkt mot grossister, caféer och restauranger.

– Då small det till med corona och branscherna vi levererade färskvaror och vår ost till fick också problem, berättar Patrik Evertsson uppriktigt om omständigheterna.

Motade med REKO-ringarna

Inledningsvis gick det att mota mycket med REKO-ringarna, för det var bra tryck på dem, enligt Evertsson. Men på sikt blev också den marknaden sämre.

Det som sedan blev direkt avgörande var när företaget nu skulle betala skatt och andra avgifter, som man tidigare fått skjuta framför sig.

– Samtidigt som priset på exempelvis el och transporter stigit avsevärt, så nu var det för många parametrar vi inte kunde påverka. Det blev för tufft för att inte göra en sådan här åtgärd.

Hur känns det idag, dagen efter ansökan om rekonstruktion lämnades in?

– Det är en tomhet litegrann. Att behöva vara med om en sådan här sak är inte roligt. Det känns som ett misslyckande lite, men vi har verkligen försökt in i det längsta. Till slut var det oundvikligt, säger Patrik Evertsson och tillägger:

– Nu kan jag bli lite orolig, när jag tänker på alla andra företag som känt av pandemin. För någonstans blir det bara för mycket och jag såg ju hur snabbt det förändrades.

Hur ser du idag på Emåmejeriets framtid?

– Jag är optimistisk och hoppfull, nu är det ju dessutom lugnare med covid-19. Jag hade inte gjort det här om jag inte trott på en framtid efter rekonstruktionen. Om bara inte kunderna vänder oss ryggen kan det här bli bra, det är dem vi är beroende av. De är vår bästa vän.

Idag har Emåmejeriet elva anställda och färskvarorna mjölk, fil och yoghurt svarar för den största biten.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt