Annons:

  • Första huset under nytt varumärke – så många arbetstillfällen kan det leda till

    Första fritidshuset under nytt varumärke lämnar fabriken i Hultsfred på måndag. "Blir det bra gensvar på marknaden kan det leda till både ny produktionshall och nya arbetstillfällen", säger Torgny Svensson, ägare av Constructio Huskomponenter AB. Foto: Lotta Madestam

  • Första huset under nytt varumärke – så många arbetstillfällen kan det leda till

    Richard Bergström och Kjell Johansson är i färd med att montera köket i det fritidshus som ska levereras till Älvkarleby kommun. Foto: Lotta Madestam

Första huset under nytt varumärke – så många arbetstillfällen kan det leda till

Constructio Huskomponenter AB lanserar nytt varumärke. Ett fritidshus blir först att lämna fabriken under namnet Hultsfreds-Villan.
– Blir det bra gensvar på marknaden kan det leda till både ny produktionshall och nya arbetstillfällen, säger VD Torgny Svensson.

Annons:

På fredagen arbetade man med det sista, för att färdigställa det första fritidshuset som producerats under nya varumärket Hultsfreds-Villan.

På måndag lämnar det Hultsfred för transport till en privat kund i Älvkarleby kommun.

– 13 meter långt och 4,20 meter brett, fullt färdigt med kök, badrum och så vidare. Så det lyfter vi på en specialtransport, för transport till en tomt med tre anslutningspunkter för vatten, el och avlopp. Så vi bara pluggar in det i början av nästa vecka, berättar Torgny Svensson.

Presenterar en rad modeller

Inom kort presenteras en rad nya modeller av fritidshus, som ska göra sällskap med det just färdigställda.

– Slår det här som jag hoppas och det blir bra gensvar på marknaden, då måste vi in i en ny hall och bygga en volymlinje, vilket skulle innebära en investering på ett par miljoner kronor.

Skulle det även innebära nya arbetstillfällen?

– Ja, i så fall skulle vi behöva växa med 10-15 anställda, men först vill jag som sagt känna av marknaden, säger Torgny Svensson, som drivit Constructio Huskomponenter på gamla Hultsfredshusområdet i tio år. Idag är man åtta anställda.

Ytterligare räntehöjningar att vänta

Allt pekar på att vi går mot en lågkonjunktur, hushållen påverkas av höjda kostnader på bland annat mat och drivmedel och så sent som i torsdags meddelade Riksbanken om den största räntehöjningen på 22 år.

Vad tänker du kring det?

– När pandemin kom fick vi en boom på fritidshus. De som har kapital, de kommer alltid att finnas på marknaden, men de som tvekar, som har drömmen och vill förverkliga den, de kanske inte mäktar med pris- och räntehöjningar, säger Torgny Svensson och fortsätter:

– Jag kan inte säga annat än att jag tror att det kommer påverka. Vi är fulltecknade året ut. I linen ligger ett LSS-boende som ska gå i höst och under hösten ska också åtta sommarboenden till Köpingsvik på Öland färdigställas. Men jag tror nog att vi kommer att märka av en något mindre försäljning i vår, folk kommer bli försiktiga, så det kommer definitivt bli en ändring av marknaden. 

Ständiga kostnadsökningar

Ständiga kostnadsökningar innebär också att kalkylerna måste justeras gång efter annan.

– Virket har dubblerats i pris, plåt har gått upp runt 30 procent, så jag skulle säga att kostnadsökningen på ett hus generellt ligger runt 15 procent jämfört med förra året.

Utöver det märker Constructio som så många andra även av rådande leveransbekymmer.

– Beställer vi exempelvis en ny värmepump idag är leveransdatumet vecka tolv nästa år, säger Torgny Svensson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt