Annons:

HUSFABRIK I HULTSFRED FÖRSÄTTS I KONKURS:

Constructio Huskomponenter i Hultsfred går i konkurs till följd av den rådande byggkonjunkturen i nyproduktion av bostäder. "Nu tog det stopp", säger vd:n Torgny Svensson. Foto: Lotta Madestam

HUSFABRIK I HULTSFRED FÖRSÄTTS I KONKURS: "TOG TVÄRSTOPP"

Husfabriken Constructio Huskomponenter AB i Hultsfred försätts i konkurs. Vd:n Torgny Svensson har tagit initiativ till konkursen och ansökan lämnas in i eftermiddag. 
– Efterfrågan och orderingången har minskat kraftigt under hösten och nu tog det stopp, säger han. 

Annons:

Constructio Huskomponenter AB startade 2012 och bedriver sin verksamhet med tillverkning av villor och fritidshus på Hultsfredshus gamla område. I somras lanserade företaget ett nytt varumärke och ett fritidshus blev först att lämna fabriken under namnet Hultsfreds-Villan. 

Då flaggade vd:n och ägaren Torgny Svensson för en tuff framtid och det har nu lett till att företaget begär sig själv i konkurs, vilket Vimmerby Tidning var först med att rapportera om. 

– Jag kan bekräfta att vi kommer ansöka om konkurs i eftermiddag. Personalen och facket är informerade om vad som händer, säger Torgny Svensson. 

Vad ligger bakom konkursen?

– Det är den rådande byggkonjunkturen i nyproduktion av bostäder. Efterfrågan och orderingången har minskat kraftigt under hösten och nu tog det stopp. 

Hur vill du beskriva de senaste månaderna?

– Vi har kunder som har backat ur affärer som är på gång och vi har kunder som vill avvakta. Det finns även kunder som har dragit sig ur överenskomna affärer så vi har verkligen jobbat i motvind på alla håll och kanter. Det är bara att konstatera fakta nu. Jag bedömer att 2023 kommer fortsätta ha en kräftgång och det är stor konkurrens inom nyproduktion av bostäder vad gäller villor och fritidshus. Jag bedömer att marknaden inte kommer finnas kvar för oss och vi klarar inte av det. 

"Tvingas inse fakta"

Bostäderna låg på volymer runt 65 000 enheter förra året och prognosen säger att det kommer minska till 35 000 enheter i år, enligt Torgny Svensson. 

– Det är nästan en 40–50-procentig minskning av marknaden så det har verkligen tagit tvärstopp. 

Husfabriken har nyligen levererat ut ett LSS-boende och det var deras sista projekt. 

– Nu är det tomt i husfabriken. Vi har fullföljt våra åtaganden och levererat det vi ska göra. 

Hur många anställda är det som berörs av konkursen?

– Det var nio personer på anställningslistan under hösten och då började jag dra ner lite grann. Nu är det väl fem personer kvar. Vi har anpassat oss under höstens nedgång och nu tvingas jag inse fakta om att det inte kommer gå längre. 

Så ser Torgny på framtiden

Han berättar att han begär husfabriken i konkurs i eftermiddag och tar sitt ansvar som företagsledare. 

– Det känns jättetråkigt men det är så verkligheten ser ut. Personalen undrar vad som händer nu och vad de ska göra. Processen med facket är igång.

Tror du att företaget kan komma tillbaka i framtiden?

– Jag tror att det blir jättesvårt eftersom den här branschen med nyproduktion av bostäder har minskat kraftigt. Jag tror att det är en jättetuff tid och vi ser att de större aktörerna har problem. De har varslat hundratals medarbetare, anpassat sin kostym och mer eller mindre halverat sin takt i fabrikerna. Det blir ett tufft år. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt