Annons:

  • Arbetet med nya restaurangen går framåt – utlovar specialare

    Annika Stagård och kollegan Anette Andersson i lokalen som ska bli bistrorestaurang med plats för 30-40 personer. Foto: Lotta Madestam

  • Arbetet med nya restaurangen går framåt – utlovar specialare

    Allt är utrivet i rummet som ska bli restaurangkök. "Här blir det ugn, spisar, stekhällar, fritös och en arbetsyta i form av en kylbänk. Jag får helt andra förutsättningar jämfört med i den förra restaurangen", säger Annika Stagård när hon visar runt i lokalerna där arbetet går framåt. Foto: Lotta Madestam

Arbetet med nya restaurangen går framåt – utlovar specialare

Annika Stagård visar runt i det gamla missionshuset som ska bli restaurang. Förväntningarna och entusiasmen formligen flödar.

– Vi ska möblera upp en liten bistrorestaurang. Här blir serveringsdisken, här en hel rad med spisar och stekhällar som ger mig helt andra förutsättningar och här blir det en uteservering med scen.

Annons:

Satsningen tar sin början i bottenplanet, i anslutning till ett stort grönområde på baksidan. Det är här uteserveringen ska växa fram, med en scen i ena änden.

– Allt kommer kretsa kring mat och musik, där min tanke är att varva kända och mindre kända artister, även lokala förstås. Marknadsdagen har jag redan bokat upp Johan Persson, gitarrist i musikgruppen Hovet och grundare till ”Den svenska synden”, säger Annika Stagård.

En specialitet på menyn 

Det är ingen brist på idéer om man säger så. Annika Stagård har stora ambitioner för restaurangen ”Hos Annika” när den flyttar in i centrum.

– Tanken är att fortsätta med abonnerade luncher i bistromatsalen, som får 30-40 platser. Under juni till augusti kommer jag ha öppet fyra kvällar i veckan med grillbuffé och musik alla lördagskvällar. Under vinterhalvåret kommer jag också ha temakvällar med stand-up och avsmakningsmenyer och en nyhet är afterwork med en enklare bistromeny en gång i veckan, säger Annika Stagård entusiastiskt och kan inte låta bli att berätta att Hälsingeostkaka kommer stå på dessertmenyn.

– Det är något helt annat än den småländska ostkakan. En dessertvariant av halloumi skulle man kunna säga, som jag gör själv på farmors gamla recept.

 Helt andra förutsättningar

Arbetet är igång. Som tur var kan mycket göras även om inte bygglovet är klart.

– Jag tycker handläggaren varit väldigt hjälpsam och försökt att underlätta. Jag tänker att kommunen också vill att verksamheten ska komma igång så fort som möjligt, säger Annika Stagård och visar rummet där ett restaurangkök ska bli hjärtat i själva verksamheten. Här är allt helt utrivet för att så småningom ge plats för ugn, spisar, stekhällar, fritös och i mitten en arbetsyta i form av en kylbänk mellan stationerna, så det blir mycket arbetsyta.

– Det är fantastiskt kul att få vara med och göra allt från grunden, utifrån precis det jag behöver. Jag får en betydligt större arbetsyta här jämfört med i förra restaurangen, så jag kan producera på ett helt annat sätt som ger mig helt andra förutsättningar.

Planerar anställa två 

Efter att ha behövt flytta fram datumet för när hon ska kunna öppna sin nya restaurang två gånger är hon lite försiktig med att sätta ett bestämt öppningsdatum.

– Men vi hoppas, hoppas kunna göra någonting i samband med Upptäckardán den 14 maj, då vill vi kunna visa upp lokalen, säger Annika Stagård som har hjälp av Anette Andersson.

För tillfället arbetsprövar hon, innan hon går in på en fast tjänst som restaurangbiträde i höst.

– Det känns väldigt roligt att få vara med från början och jag ser fram emot att allt ska bli färdigt, säger Anette Andersson.

Kan det bli aktuellt att anställa fler?

– Jag tänker att vi ska vara tre på årsbasis. Allt hänger på behovet hur många anställda vi behöver vara, säger Annika Stagård.

”Gammelfarmors finrum”

Nästa steg i satsningen är att flytta en trappa upp, där själva kyrkosalen är. Där ska inte mycket förändras, utan behålla sin karaktär.

– Bänkarna kommer tas bort och väggarna ljusas upp, i övrigt ska det mesta behållas som det är, säger Annika Stagård som redan kan se framför sig hur julmaten dukas upp på långbord bland gammeldags möbler, många kandelabrar och gröna växter.

– Här ska man få känslan av ”gammelfarmors finrum”.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt