Annons:

Nyföretagandet rasar kraftigt i Kalmar län – men bättre än rikssnittet

Under första halvåret minskade antalet nystartade företag i Kalmar län med 14 procent jämfört med samma period i fjol. I riket som helhet sjönk nyföretagandet med hela 18 procent. Foto: Pixabay

Nyföretagandet rasar kraftigt i Kalmar län – men bättre än rikssnittet

Antalet nystartade företag i Kalmar län minskade med 14 procent första halvåret. Medan det sjönk med 18 procent i riket som helhet. Det innebär att den negativa trenden från fjolåret accelererat, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har sammanställt. 

Annons:

Det är ett kraftigt ras för nyföretagandet i Kalmar län när första halvåret jämförs med samma period i fjol.

Mellan januari och juni registrerades 549 nya företag i Kalmar län. Det innebär en minskning med 14 procent jämfört med samma period i fjol. 

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och nyföretagandet ökar ofta i samband med att konjunkturen blir sämre. Men nu avskräcker höga räntor och elkostnader många, därför måste regeringen se över trygghetssystemen så att fler i Kalmar län vågar ta steget till eget, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

I hela riket sjönk antalet nystartade bolag med hela 18 procent jämfört med året före. Störst har nedgången varit i Värmland, där antalet nya företag har minskat med hela 25 procent. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat.

En av tre drömmer om eget

Samtidigt drömmer var tredje svensk, eller 33 procent, om att bli egen företagare visar en Sifoundersökning.

Ett av de vanligaste skälen till att inte förverkliga sin företagsdröm är att den ekonomiska tryggheten för småföretagare upplevs vara sämre än den för anställda. 

– Småföretagen är länets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Nu måste regeringen se till att företagare i länet får ett lika bra skyddsnät som anställda så att fler ska vilja och våga starta eget, säger Boo Gunnarson i pressmeddelandet.

I Kalmar län finns 18 700 små företag med en omsättning på upp till fem miljoner kronor. I hela riket finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt