Annons:

Företagaren om nya regeln:

Philip Rüdiger, som driver Städbolaget AB, menar att de nya reglerna om lägsta lön för arbetskraftsinvandring kommer göra det svårt att anställa och att medarbetare riskerar förlora jobbet.

Företagaren om nya regeln: "Riskerar behöva säga upp anställda"

Philip Rüdiger, som driver Städbolaget i Hultsfred, är en av de företagare som kommer få problem med att rekrytera personal – och som riskerar att behöva säga upp anställda till följd av den nya regeln som trätt i kraft.
– Vi har tre-fyra anställda i riskzonen, säger han.

Annons:

Sverige har fått nya regler för arbetskraftsinvandring. Från och med den 1 november krävs en lön på minst 27 360 kronor för att beviljas arbetstillstånd i Sverige, för den som kommer från ett land utanför EU.

En regel som påverkar Philip Rüdiger och Städbolaget i Hultsfred, vilket P4 Kalmar var först att rapportera om.

– Vi har personal som jobbat hos oss i tre-fyra år som saknar permanent uppehållstillstånd, som inte kommer att komma upp i den lön som krävs, säger Philip Rüdiger och ger några exempel:

– Har man fyra månaders yrkeserfarenhet ligger lönen på 27 049 kronor, det krävs 72 månader för att komma upp i 27 549 kronor. Det är inte sämre än i flera andra branscher.

Hur många skulle du säga berörs på företaget i Hultsfred?

– Vi har tre-fyra personer i riskzonen, som riskerar att bli arbetslösa och får åka hem. Vi har medarbetare idag som hoppar in med kort varsel vid arbetstoppar. Vi bor på landet, vi har inte så många heltidstjänster att erbjuda som i storstäder, då blir det ännu värre. Det kommer bli jättemånga människor som blir arbetslösa och som hamnar utanför.

Hur påverkar det företaget om ni måste säga upp anställda, finns det ens tillräckligt med personal att anställa?

– Av de som söker jobb hos oss numera är runt 70 procent av icke svensk härkomst. Det är inte så många svenskar och andra EU-medborgare som är intresserade och söker jobb – och får vi inte tag i tillräckligt med personal blir det ett gigantiskt problem i förlängningen.

Förstår andemeningen

Philip Rüdiger säger sig förstå andemeningen att man ska vara självförsörjande och att det ska rensar bort oseriösa företagare som inte betalar vare sig rätt löner eller skatt och moms i den utsträckning som de ska.

– Men det finns alltid företag som kringgår de reglerna, det här slår snett mot seriösa aktörer. Jag kan önska att man hade tagit det här ett varv till innan beslutet togs. 

Han menar att Hultsfred bara är en liten del i det här.

– Jag har kollegor som säger att de får 40-50 procents tapp av personal för att de inte har möjlighet och resurser att komma upp till kraven. Jag vet inte hur många som tjänar de här pengarna, som man satt som en median. Det är dessutom människor som inte har spetskompetens utan har andra kvalitéer och som älskar sina jobb. De lär inte hitta så många andra jobb om man säger så.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt