Annons:

Vd:n om att bygga fabriken i tre etapper: ”Vill hålla koll på kassan”

David Modig tar det första spadtaget till den nya fabriken i Kalmar tillsammans med Kalmar kommuns kommunalråd Johan Persson. Foto: Modig Machine Tool

Vd:n om att bygga fabriken i tre etapper: ”Vill hålla koll på kassan”

Den nya byggnationen av Modigs Machine Tools fabrik och huvudkontor i Kalmar är officiellt igång.
Vd:n David Modig tycker att det känns helt rätt att satsa i Kalmar.
– Det är lättare att ta hand om kunder, säger han till Dagens Hultsfred.

Annons:

Maskintillverkaren Modig Machine Tool etablerar sig i Kalmar och i går tog man det första spadtaget i det byggprojekt som innebär ny fabrik och huvudkontor vid E22 i höjd med Värsnäs i Kalmar. 

– Det är en omfattande satsning. Det har hänt mycket de senaste åren där vi har gjort många nya affärer, utvecklat många nya maskiner och nu bygger vi en fabrik i Kalmar. Det ser jag fram emot, säger David Modig, vd för Modig Machine Tool. 

Stod mellan Kalmar och Oskarshamn

Han fortsätter och berättar att var ett tiotal städer som konkurrerade om att få Modig Machine Tool till sig innan det stod mellan två städer. 

– Inget var bestämt förrän för ett år sedan, då stod det mellan Oskarshamn och Kalmar. Det som avgjorde var sådana saker som transporter. Det är lättare att ta hand om kunder i Kalmar och här finns ett större utbud av hotell och restauranger, likaså större möjligheter att ta hand om flyg från Stockholm och tåg från Köpenhamn, säger han. 

Bygger i tre etapper

Fabriken i Kalmar ska byggas i tre etapper med anledning av att Modig har erfarenheter av en konkurs och hur snabbt framgång kan vända och gå åt andra hållet. 

Företaget gick i konkurs. 2002 som en följd av kraftig avmattning av marknaden för flygmaskiner efter 11 september-attackerna 2001 i New York och Washington.

– Allt beror på ordrar, därför bygger vi fabriken i tre etapper. Vi vill gärna hålla koll på kassan och se till att man inte använder alla pengar på en gång. Man lägger inte ner alla pengar om man bygger allt från början, säger han. 

Viss verksamhet kvar i Virserum

Enligt Modig ligger företagets offertstock på 2,3 miljarder kronor i dagens läge och det gör att framtiden ser väldigt spännande ut. 

– Vi har fått stora förfrågningar som har rullat in de senaste veckor. Det visar tecken på ett stort intresse, säger han. 

De nuvarande lokalerna i Virserum kommer man behålla och där ska de fortsätta med delmontering av moduler och lager. Administrationen flyttas till det nya huvudkontoret i Kalmar och företagets 50 anställda får möjligheten att följa med till Kalmar eller stanna kvar i Virserum. 

– De som vill får följa med och några har redan bestämt sig för att hänga med, säger han. 

"Har ett bra rykte"

Företaget har också köpt en fabrik i staden Wichita, Kansas. Tanken är där att de ska ställa ut demomaskiner så kunderna kan komma och testköra dem i företagets första showroom utanför Sverige. 

Hur är allt det här möjligt?

– Skulle du frågat mig för fem år sedan hade jag inte sagt att vi skulle bygga en ny fabrik. Vi har utvecklat nya produkter, levererat bra produkter och har ett bra rykte och namn. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt