När jag öppnar dörren till gårdsmejeriet är Matilda Johansson i full färd med att mäta pH-värdet i en ny omgång ostar.
Det vore fel att säga att livet rullar på som vanligt. Livet blir aldrig som vanligt igen. Men, av alla alternativ var det här det lättaste och mest meningsfulla, tycker hon, att fortsätta producera.
– Först visste jag inte om jag skulle orka fortsätta med ost överhuvudtaget. Men jag tycker ju att det är roligt fortfarande och det har varit nyttigt att ha fokus på någonting. Man ska alltid ha något meningsfullt att göra – och det är än mer viktigt i en sådan här situation. När jag går in och gör ost tänker jag inte på så mycket annat. Det är skönt, berättar hon.

Två månaders uppehåll
Efter att sambon Carl Henriksson, 52, och pappan till hennes två söner dött plötsligt och utan någon som helst förvarning i en hjärtinfarkt på nyårsafton gjorde hon ett uppehåll på två månader.
– Jag har väl alltid vetat att sådant här kan hända och tänkt att man måste vara beredd på att det kan hända olyckor när man jobbar i skogen med stora maskiner och det kan falla träd. Men just den här dagen var han bara ute och röjde på markerna.
Antagligen hade han något problem med hjärtat som man inte förstått.
– Han hade inte känt någonting, utan vi trodde att han var i god form, vältränad och utan medicinska problem. Han hade visserligen sagt att han kände sig trött, men det är vi ju alla då och då. Så det har varit det värsta att vi inte visste, att vi inte hade någon chans att förbereda oss. Det är så hårt. Att han inte får vara med. 52 år är ingen ålder, säger Matilda Johansson när vi slagit oss ner med frallor och olika ostar.

Första osten efter uppehållet
Hon presenterar bland annat två olika åldrar av hårdosten Nilssons hemost. Den vällagrade som har en helt annan smak, förstås, efter att ha fått gotta till sig under ett år, jämfört med den betydligt yngre.
– Jag har den på provsmak, så den ser lite rolig ut, ursäktar hon utseendet. Jag provar varje batch för att se så den är okej.
– Det var den första osten jag gjorde i mars efter uppehållet, tillägger hon.
Matilda har inga svårigheter egentligen att prata om det som hänt, hon och barnen har bra stöd omkring sig och har pratat jättemycket om förlusten av Carl, som var hennes sambo i 20 år. Hon vill bara inte prata om sorgen offentligt.
Snart dags för premiär
Nu så här ett halvår senare, kan hon ändå säga att kroppen läker sig själv, även om det går långsamt. Till en början tänkte hon bara ha gårdsbutiken öppen i sommar, men hon inser att det ena drar folk till det andra.
Så nu har hon landat i beslutet att ha även sommarcaféet öppet. Det tackar hon kusinen Anna för, som är rutinerad i branschen. När hon ringde och erbjöd sig att ansvara för cafédelen blev det avgörande.
– Det är kul att dela det med någon och vi kommer vara fyra-fem personal de dagarna jag har öppet och även loppisrummet kommer vara öppet i sommar genom ett samarbete.
Det blir smygöppning fredag-lördag den 27 och 28 juni. Följt av lördag-måndag under hela juli först och främst, så får man se hur det blir i augusti.

Hur går dina tankar inför premiären?
– Det är alltid mycket som ska förberedas, men när vi väl är där blir det skönt. Jag brukar vara uppstressad, men den här sommaren är vi ju flera i det här. Och nu är det så också, att tar det slut så struntar jag i det. Jag har tappat alla måsten, vad spelar det egentligen för roll, frågar hon sig. Det är vettigt att få perspektiv, det är lätt att fastna i oviktiga saker, säger Matilda Johansson, som satsat på laddstolpar och köpt in hjärtstartare som kommer att läggas ut på hjärtstartarregistret.
– Det hade jag tänkt innan också, jag har tänkt på det länge, men nu har jag gjort det. Just att vi är så långt bort. Det kan ju hända något i närheten och folk jobbar i trakterna. Det är viktigt att det finns hjärtstartare väl utspridda.
Blir det några andra nyheter den här säsongen?
– Jag har klart med en del nya leverantörer, mestadels lokala sådana så jag kommer att ha lite nya grillsåser, en vinägrett och kolor. Jag har även klart med ett knäckebröd med en av mina ostar i genom ett roligt samarbete med Hovs Bageri i Växjö. En annan ny kund är Rosso fisk och skaldjur i Eksjö.

Ändring i sortimentet
Däremot har hon plockat bort ostarna Gösta och Brie.
– Just nu behöver jag begränsa sortimentet, som kanske varit väl stort. De kanske kommer tillbaka om jag har lust och orkar.
Räven & Osten ligger i Lida utanför Järnforsen, sju kilometer ”rakt ut i skogen”. Lika fullt har det blivit en turistattraktion.
– Det är många stamkunder, men även många turister som kommer från olika håll. Många tyskar, danskar och holländare. Jag tror inte att folk går på ett fik i stan om man vill göra en utflykt, utan jag tror att det är just det här som folk vill ha. De vill åka ut till sådana här ställen och något folk lyfter fram är utsikten som de sägs njuta av.