Annons:

Alkohol och väder går hand i hand

I år är försäljningen på systembolaget lugnare än förra sommaren.
– Det beror på vädret och ökad medvetenhet, säger Lisa Johansson, butikschef på Systembolaget i Vimmerby.

Annons:

Systembolaget i Sverige har ett komplext uppdrag. När de inte säljer mycket är det ett gott tecken för svenskarnas folkhälsa.

– Vi finns till för att alkoholskadorna blir mindre om alkohol säljs utan vinstintresse. I uppdraget från staten ingår att informera om alkoholens risker, ge bra service och sälja med ansvar. Det är ju inte mjölk vi säljer utan det finns en anledning till att vi har monopol. Ser man historiskt så hade vi notbok förr, säger Lisa Johansson, butikschef Systembolaget i Vimmerby.

IQ - ett dotterbolag till Systembolaget

Ett exempel är Systembolagets dotterbolag som heter IQ. Det finns för att de som dricker ska kunna göra det på ett smartare sätt med omsorg om hälsan så att ingen tar skada. Systembolaget i Vimmerby säljer mycket under sommaren men det beror också till stor del på turismen. Sortimentet är inget som förändras utan bassortimentet är detsamma.

– Sedan om något efterfrågas extra mycket så kan det hamna på hyllan men det är inget som vi bestämmer. Vi ser att det alltid att roséviner ökar under sommaren eftersom det är mer säsongsbetonat.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt