Annons:

  • Miljösatsning för mångmiljonbelopp i Hultsfred – då ska arbetet vara klart

    IKEA Industry, med vd:n Klas Franzén i spetsen, gör en miljösatsning för 100 miljoner för att kunna producera spånskivor av återvunnet trämaterial. Foto: Ossian Mathiasson

  • Miljösatsning för mångmiljonbelopp i Hultsfred – då ska arbetet vara klart

    42 robotar används till produktion av flera olika IKEA-möbler i Hultsfred.

Miljösatsning för mångmiljonbelopp i Hultsfred – då ska arbetet vara klart

IKEA Industrys stora miljösatsning på 100 miljoner kronor går enligt den uppsatta planen. Framöver ska Hultsfredsföretaget producera spånskivor av återvunnet trämaterial i stället för rundved.
– Det är en satsning för framtiden, säger vd:n Klas Franzén.

Annons:

Investeringen blir i storleksordningen 100 miljoner kronor och tanken har från första början varit att allt ska vara klart vid årsskiftet om arbetet går som planerat.  

Företagets vd Klas Franzén känner sig lugn och trygg med att produktionen kommer dra igång i början av nästa år.  

– Det rullar på enligt den projektplan vi har. Det är tajt plan men det är för att vi vill komma igång så fort som möjligt och den följer vi. Byggnationen av sorteringstornet har påbörjats. Det är den stora biten i investeringen och därefter ska det kopplas ihop med fabriken för att vi kan få vårt återvunna material raka vägen in i produktionen, säger Klas Franzén. 

"Tittat på det ett tag"

Den stora skillnaden i verksamheten blir att rundveden, som ligger vid anläggningen, ersätts med återvunnet material som kommer som flis och som sedan skall sorteras och göras till spånskivor. IKEA vill minska belastningen på jordens resurser och ha en bra råvaruförsörjning till ett konkurrenskraftigt pris.  

– Det finns en viktig miljöaspekt som vi har tagit hänsyn till. I IKEA:s strategi är det en av våra viktigare bitar och det finns inget som säger att det skulle mindre viktigt i framtiden. Det är också en positiv prisbild och energidelen är viktig. Det återvunna trämaterialet är torkat medan vi måste torka ur all fukt i rundveden, säger Franzén.  

Hur länge har ni funderat på en sådan satsning? 

– Vi har tittat på det ett tag och det är inte unikt för att vara en spånskivefabrik. Det handlar om att förse fabriken med den volymen som vi behöver. Det är ett stort jobb som behöver göras innan man vågar ta steget och göra en sådan satsning. Det är en satsning för framtiden och man måste tro på det också, säger Franzén.  

Har nästan 300 medarbetare

På IKEA Industry i Hultsfred tillverkas spånskivor i en helautomatiserad produktionsanläggning med 42 robotar, som sedan används till produktion av flera olika IKEA-möbler, och däribland PAX-garderober i den helautomatiserade fabriken i Hultsfred. Företaget ligger stabilt runt 295 medarbetare.  

– Båda fabrikerna går riktigt bra och vi kan se tillbaka på rekordvolymer även i år. Det viktigaste är att vi alltid blir bättre och vi producerar produkter dygnet runt alla dagar i veckan. Vi gör riktigt bra framsteg. Vi tillverkar spånskivor som går till andra möbeltillverkare som blir IKEA-möbler. I dagsläget hamnar i stort sett alla spånskivor i en IKEA-möbel, säger han.  

Tillför den nya satsningen nya jobb? 

– Jag kan inte svara på det än. Det är inte det som ligger i planen. 

Hur ser du på framtiden? 

– Vi ser att vi har en stor utvecklingspotential till att fortsätta växa. Det finns spännande saker att jobba vidare med. 

Vad tänker ni då? 

– Inget jag kan säga här och nu men det finns alltid idéer. Det pågår ett stort arbete för att se hur vi ska hänga med i framtiden.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt