Annons:

Så ser ALV på coronahotet – ”Tittar på många olika scenarier”

Marknadschefen Lena Möller hoppas att Näs och ALV ska kunna öppna som planerat. Foto: Pressbild

Så ser ALV på coronahotet – ”Tittar på många olika scenarier”

Än så länge är Astrid Lindgrens Världs plan att öppna både Näs och ALV enligt plan. Bokningstrycket har förstås minskat drastiskt under den senaste tiden.
– Vi följer utvecklingen dag för dag och får agera utifrån vad som händer, säger marknadschefen Lena Möller.

Annons:

ALV var på väg mot en kanonsäsong med en 40-procentig ökning av bokningarna. Det var för en månad sedan.

Sedan dess har hela samhället i stort sett förändrats helt på grund av coronavirusets framfart. I dagsläget siktar turismmotorn i Vimmerby på att öppna parken den 15 maj och Astrid Lindgrens Näs den 9 april.

– Som det är sagt just nu gör vi det. På Näs har vi sällan så många som 500 och folk är försiktiga. Näs har en äldre målgrupp som är en riskgrupp och de kommer förhoppningsvis vara försiktiga. När det gäller ALV arbetar vi för att kunna öppna den 15, men vi följer utvecklingen varje dag. Vi tittar på många olika scenarier för både Näs och parken. Det är svårt att veta just nu. Har vi sett kulmen än eller inte? Blir det ännu värre? Man vet inte.

"Färre som bokar" 

För en månad sedan låg ALV:s bokningar 40 procent bättre till jämfört med förra året. Så ser det inte ut längre.

– Vi fick en del avbokningar när det drog igång, men sedan vi gick ut på vår hemsida om att vi betalar tillbaka pengarna om vi måste hålla stängt har det lugnat ned sig. Däremot är det färre som bokar, det är väldigt lugnt på telefonen. Det kanske brukar vara 30-40 som ringer vid den här tiden, nu är det fem och man bokar för sensommaren. I det läge som vi är tycker jag ändå att det är bra, säger Lena Möller och fortsätter:

– Vi ligger fortsatt bättre till än förra året. Förra veckan tappade vi en del bokningar, men innan har det bokat väldigt bra och det är skönt. Förhoppningen är att det lugnar ned sig så fort som möjligt. Det önskar alla.

"Kan väga upp det" 

Att behöva ställa in delar av säsongen skulle förstås vara värsta tänkbara.

– Ekonomiskt skulle det bli väldigt stor påverkan, men vi påverkar också väldigt många andra. De som jobbar hos oss, leverantörer, det är hela kedjan.

Att Danmark för närvarande håller sina gränser stängda är också en omständighet som riskerar att slå mot ALV.

– Danskar och tyskar är våra största internationella gäster så det är klar att det skulle påverka. Samtidigt kan man hoppas att svenskar väljer att semestra i Sverige och kan väga upp det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt