Annons:

Han startar nytt företag efter konkursen: ”Lärt mig mycket av mina misstag

Virserumsborna Tobias Nilsson och Björn–Erik Nyyssölä startar nytt företag med fokus på plåtslageri och ventilation. Foto: Privat

Han startar nytt företag efter konkursen: ”Lärt mig mycket av mina misstag"

Virserumsföretaget Climvent med åtta anställda försattes i konkurs i januari. Nu drar Tobias Nilsson igång ett nytt företag, Dacke Plåt AB, tillsammans med Björn-Erik Nyyssölä. 
– Vi ska hålla personalstyrkan till bara vi två under första tiden, säger Tobias Nilsson. 

Annons:

Vår tidning rapporterade i slutet av januari om ventilations- och elföretaget Climvents konkurs till följd av ett jobbigt 2020 med sjunkande orderingång. 

”Vi har varit tvungna att minska vår verksamhet. Omsättningen minskade och med en så pass liten vinst kunde vi inte täcka våra kostnader”, sa Tobias Nilsson efter att ha lämnat in till konkursansökan.

"Äger 50 procent var i bolaget"

Tobias Nilsson hade vid intervjutillfället planer på att dra igång en nytt företag i mindre skala. Nu står det klart att han startar upp ett nytt aktiebolag, Dacke Plåt AB, tillsammans med Virserumbon Björn–Erik Nyyssölä.

– Vi äger 50 procent var i bolaget. Vi ska i huvudsak jobba med plåtslageri, ventilation och legotillverkning av plåtbeslag. Det kan vara bygghandlare, fönsterindustrier och byggfirmor som beställer fönsterbleck till sina byggen.  Även privatpersoner kan komma och beställa plåtar om de till exempel ska utföra jobb vid sin sommarstuga, säger Tobias Nilsson. 

Att komma igång så fort som möjligt efter konkursen har varit viktigt, enligt Tobias Nilsson. 

– Det har gått rätt så fort efter konkursen. När man är ägare till ett bolag, som jag var till Climvent, så har man inget skyddsnät överhuvudtaget i dag. De anställda går alltid på lönegarantier och har ett skyddsnät men som ägare har man absolut ingenting. När konkursen var ett faktum så var det bara att gå vidare och skaffa sig ett jobb. Alternativen som jag hade var att söka en anställning eller dra igång på nytt, säger Tobias Nilsson. 

Beräknas komma igång nästa vecka

Han vill helst jobba som egen företagare och tog kontakt med Björn-Erik Nyyssölä som var mer än redo för att komma igång.  
– Jag berättade om mina planer för Björn-Erik. Han blev jättesugen och har själv haft en dröm om att bli företagare. Vi pratade ihop oss över ett par kvällar och bestämde oss för att köra igång.

Bolaget är alltjämt under uppstart och mitt inne i registreringsprocessen hos Bolagsverket.

– Vi är redan igång med förberedande arbeten, administrativa bitar och marknadsföring. När vi väl har det färdigt så är det bara att köra. Det blir nog klart under nästa vecka. Det ska gå igenom vissa instanser hos Bolagsverket så det finns en viss handläggningstid innan det drar igång. Vi måste också ordna med försäkringar, bilar och verktyg. 

Hur tror du att det kommer gå?

– Det kommer funka bra. Vi ska köra igång i liten skala till att börja med. Vi ska hålla personalstyrkan till bara vi två under första tiden. Vi vill sakta bygga upp en marknad, växa långsamt och med förnuft och inte slå på stora trumman. 

"En dyr skola"

Han ser fram emot det nya företaget och betonar vikten av att gå framåt försiktigt. 

– Risken är att man tar på sig för stora skor. Det kan då bli arbetsbrist som gör att pengarna inte räcker till. Jag personligen har lärt mig väldigt mycket om vilka misstag jag begick i Climvent, det var en dyr skola. Det var jobbiga år med tuff ekonomi. Nu ser jag framåt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt