Annons:

Tomas Söreling (S) menar att det inte fanns någon anledning att "ta striden" i fullmäktige. Foto: Arkivbild

S tog ställning genom att inte ta ställning: "Fanns ingen anledning att ta striden"

Varken ja eller nej. 
Det blev beskedet från oppositionspartiet Socialdemokraterna. S-gruppen deltog inte i beslutet om Stena Renewables ansökan. 
– Det fanns ingen anledning att ta striden, säger Tomas Söreling.

Annons:

Det var upplagt för en dramatisk afton när kommunfullmäktige skulle ta ställning för Stena Renewables ansökan om ett vindkraftsprojekt i närheten av Tönshult i södra kommundelen.

Men spänningen kom av sig snabbt. Trots att förslaget från kommunstyrelsen var att säga ja till projektet var det inte en enda ledamot som stod upp för det ställningstagandet.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej till projektet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde att ta ställning genom att inte ta ställning.

– De senaste dagarna har jag förstått att det var på väg åt det här hållet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har bara x antal mandat i fullmäktige och när vi hörde innan att det inte skulle finnas underlag för att bifalla kommunstyrelsens förslag, så fanns det ingen anledning att ta striden. Det fanns olika åsikter i vårt parti också, säger Tomas Söreling (S), oppositionsråd i kommunen.

Om det hade blivit votering, hade alla S-ledamöter sagt ja?

– Vi har inte resonerat så. Vi har haft extra gruppmöte och vi vet att de borgerliga partierna har majoritet. Då bestämde vi oss för att avstå. Vi säger varken ja eller nej. Det var meningslöst att göra något annat. Det fanns inte underlag för kommunstyrelsens förslag och då avstod vi. Vi säger varken ja eller nej och det är ganska tydligt. Vi tar inte ställning och vi tror att det går hem. 

Att inte ta ställning är ju också ett ställningstagande. Är det inte fegt att avstå från att säga ja eller nej?

– Nej, inte alls. Möjligheten till att inte delta i ett beslut finns enligt kommunallagen och som detta ärende utvecklats sedan behandlingen i kommunstyrelsen så kändes det rätt då det inte hade någon betydelse vad vi sa.

"Inte svängt i sakfrågan"

Vad Tomas Söreling skulle ha röstat på om det blivit votering vill han inte gå in på.

– Jag har haft en positiv inställning till vindkraft, men det kan ha förändrats. 

Har du svängt?

– Jag har inte svängt i sakfrågan. Vi behöver mer vindkraft, men det här ärendet ser ut som det gör. Vi behöver varken säga ja eller nej eftersom de borgerliga har majoritet.

Har utspelet från Tomas Kronståhl kring vindkraft påverkat?

– Jag ska erkänna att jag bara sett rubriken och inte läst motionen. Det har inte påverkat vår uppfattning. Vi nöjde oss med att inte delta. Det spelade ingen roll vad vi sa. Vi valde den här vägen och det är inget konstigt med det. Vi var överens i S-gruppen att gå fram på det här sättet. Vi valde inte ja eller nej och i vissa ärenden är det rätt att inte delta.

"Hoppas ny ansökan dröjer"

Tomas Söreling kommenterar också det faktum att det varit många hårda ord i debatten fram till det här beslutet.

– Det har varit tuffa uttalanden och det har även kommunalrådet bemött. Det ska vi akta oss för. Vill vi ha politiker måste man få ha en åsikt utan att det känns obekvämt. 

Hur kommer ni ställa er till framtida vindkraftsprojekt?

– Helt ärligt hoppas jag det dröjer länge innan en ny ansökan kommer in.

Varför?

– Det ser ut som det gör. Vi har en borgerlig majoritet i kommunen och ska ha respekt för att det finns olika åsikter. Jag nämner inte fullmäktigeledamöterna, men det finns olika åsikter också i vårt parti. Därför hoppas jag att det dröjer. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt