Annons:

EXTRA: KS SÄGER JA TILL VINDKRAFTSPROJEKT I TÖNSHULT

Politikerna i en oenig kommunstyrelse sa ja till fortsatt prövning av Stena Renewables ansökan vad gäller vindkraftspark i Tönshult. Foto: Pixabay

EXTRA: KS SÄGER JA TILL VINDKRAFTSPROJEKT I TÖNSHULT

En oenig kommunstyrelse sa på tisdagen ja till Stena Renewables ansökan om vindkraftsprojekt i Tönshult, strax söder om Virserum. Nu går den heta frågan vidare till kommunfullmäktige i slutet av månaden. 

Annons:

Det var på förra veckans sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott som politikerna överlät ställningstagandet för vindkraftsprojektet i Tönshult till kommunstyrelsen som får komma med förslag till fullmäktige. 

– Kommunen ska säga ja eller nej till om det är en lämplig markanvändning. Säger man nej så avslutas ärendet, säger man ja så kommer det beredas på länsstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander. 

En oenig kommunstyrelse säger ja och föreslår för kommunfullmäktige att tillstyrka fortsatt prövning av ansökan när det gäller vindkraftspark i Tönshult. Både Åke Nilsson (KD) och Göran Gustafsson (SD) reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut men begärde ingen votering.

– Det vi hade att ta ställning till var markanvändningen. Vi sa nej till Dackevind för att det inte var lämpligt med den näringsverksamhet som fanns på området inom turism, den gången sa majoriteten nej. De som har sagt ja i detta fall ser inte samma inverkan på näringsliv och turism och tycker att det kan vara ett område som är mer lämpat som markanvändning för vindkraft. Det är i slutändan upp till kommunfullmäktige att besluta eftersom det är där det avgörs, säger Lars Rosander (C).

"Så här långt är vi positiva"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) är inne på samma linje som när de sa ja till Dackevind för att i sin tur låta länsstyrelsen pröva ärendet. 

– Vi ställde oss bakom det förslag som presenterades, ja till fortsatt process. Det är markanvändningen det handlar om och vi är absolut inga experter. Vi ser däremot att det är energibrist i södra Sverige och att vi på något sätt måste hjälpa till. Vi vet inte vad som händer i den fortsatta processen när länsstyrelsen ska ta ställning till det. Så här långt är vi positiva till att fortsätta processen, säger Tomas Söreling (S).

Därför blev det ingen votering

Dagens Hultsfred berättade redan i går att Kristdemokraternas partigrupp röstade för ett nej i frågan. Åke Nilsson (KD) redogjorde för partiets ställningstagande på onsdagen. 

– När frågan var uppe i kommunstyrelsen var det ingen diskussion om bakomliggande motiveringar som ni redogör för nu. Vi i det här gänget vet var vi har varandra även om det är spretigt i partierna. Vårt ställningstagande i partigruppen är mer av övergripande karaktär med att vi inte gillar dagens läge. Jag håller med om att det har varit bra redovisningar från bolaget och att vi har fått svar på väldigt mycket. Det är noggranna undersökningar man gör så vi har inget att invända mot. Det är en allmän skepsis om vad de höga verken åstadkommer och hur det påverkar våra invånare. Det är inte så många personer som bor i området men vi vet inte hur de påverkar på längre sikt. Jag vet inte om det stämmer, men jag hör att folk försöker sälja fastigheter. Det är väldigt olyckligt för oss som kommun, säger Åke Nilsson och fortsätter:

– Jag begärde inte voteringen för att plåga individer onödigt mycket. Det får vi ta i fullmäktige när det blir mer debatt. Det var inte tiden det hängde på. En del personer kan fara lite illa av sådant, vilket jag märkte i kommunstyrelsen.

Marianne Vifell Waters (M) ersatte Åke Bergh vid tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen och röstade ja.

– Ni känner till vad Moderaterna generellt sett står för i energifrågor. Att behålla kärnkraften är väldigt starkt för Moderaterna men vi är inte överens i fullmäktigegruppen. Vi har fått mandat att få rösta efter eget mandat i den här frågan. Jag fick mandat av Åke Bergh och min ordförande att få rösta enligt vad jag har fått för erfarenhet av de här bra genomgångarna där vi har fått möjlighet att ställa många frågor. Jag röstade för. En del kan undra över Moderaternas väg i vår energifråga men så tänkte jag. I kommunfullmäktige vet jag inte hur mina kollegor kommer rösta, säger Marianne Vifell Waters. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt