Annons:

KSAU tog inte ställning till vindkraftsprojektet: ”Inte särskilt märkligt”

Kommunstyrelsens arbetsutskott tog ingen ställning till Aspelands vindkraftspark utan frågan skickades vidare till kommunstyrelsen som får bereda ärendet i början av 2023. Foto: Pixabay

KSAU tog inte ställning till vindkraftsprojektet: ”Inte särskilt märkligt”

Njordrs tilltänkta vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun skapar engagemang. Kommunstyrelsens arbetsutskott har valt att överlämna frågan till kommunstyrelsen. 

Annons:

Dagens Hultsfred har i flera artiklar rapporterat om att Njordr AB tittar på att etablera tolv vindkraftverk i ett område öster om Målilla. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) skulle i samband med tisdagens sammanträde komma med ett ställningstagande som i sin tur skulle skickas vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 

KSAU tog inte ställning

KSAU sa varken ja eller nej till projektet, Aspelands vindkraftspark, utan det blir en fråga för kommunstyrelsen i början av det nya året. 

– Vi tog ingen ställning på KSAU i går utan vi överlämnade frågan till kommunstyrelsen som i januari får ta ställning och föreslå kommunfullmäktige ett ställningstagande som sedan kommer upp i fullmäktige den 6 februari, säger Lars Rosander. 

Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, förstår KSAU:s resonemang.

– Det är inte särskilt märkligt. Vi hanterade ärendet på samma sätt förra gången, att vi skickade direkt till kommunstyrelsen eftersom det är en fråga som vi har diskuterat en hel del. Ni känner väl till våra olika ingångar och då kändes det väl onödigt att KSAU fattade ett beslut innan KS har sagt sitt. Men det här ska inte misstolkas som att vi i KD ska ha blivit mer tveksamma. Ni känner till våra olika ingångar, säger Åke Nilsson, vars parti har meddelat att de är emot vindkraftsprojektet. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) flikar in: 

– Det blir en ny kommunstyrelse i januari och det är väl en liten poäng, att nya KS får komma med ett ställningstagande, säger Tomas Söreling.  

Så går Centerpartiets tankar

Socialdemokraterna har meddelat att de är positiva till satsningen medan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är negativa. Det är alltjämt hur Centerpartiet ställer sig i frågan. 

– Jag ska inte föregå det. Det höjs röster, både för och emot, så vi får återkomma med det till kommunstyrelsen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Har ni diskuterat frågan mycket inom ert parti? 

– Ja, det har vi gjort genom åren och det har varit flera ansökningar som vi har behandlat så frågan är principiellt välkänd. Det är naturligtvis speciella förutsättningar för varje projekt så vi får återkomma med svar lite längre fram, säger Rosander.  

Vad kan du se för fördelar med projektet?

– Det är de generella delarna med ökad produktion av elkraft, sedan får man ta ställning till varje enskilt projekt och det får vi återkomma till. 

Vad kan du se för negativa aspekter med projektet?

– Jag vill inte gå in i det nu utan beslutet som kommunstyrelsens arbetsutskott tog i går var mer att vi överlämnade det till kommunstyrelsen i januari. Vi förhåller oss till det och får återkomma. 

"KSAU är artiga"

Politikerna fick dessutom en fråga om det inte är KSAU:s uppdrag att bereda ärenden för KS och på vilket sätt de har berett ärendet i detta fall. 

– Det finns en tjänsteskrivelse där vi tar upp och överlämnar ärendet till kommunstyrelsen och föreslår kommunfullmäktige beslutet. Det är berett enligt beredningskravet, säger Rosander. 

– Det är en ny kommunstyrelse som träder in och väljs på måndag. KSAU är artiga och överlåter ärendet till KS, säger Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt