Annons:

Dan Sandros från Stena Renewable säger att det här inte är slutet för projektet. Foto: Pixabay

Vindkraftsbolaget efter beslutet: "Inte slutet för projektet"

Kommunen säger nej till vindkraftsprojektet i Tönshult. Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable, överraskades inte över beslutet i kommunfullmäktige.
– Det var ganska väntat, säger han.

Annons:

Att det skulle bli en het debatt i kommunfullmäktige kring frågan om ett nytt vindkraftsprojekt i Tönshult i södra kommundelen väntade sig många.

Men den heta debatten uteblev helt och det blev ett klart och tydligt nej för projektet.

– Jag följde det online och för mig var det inte så mycket till chockvändning. Det var ingen större överraskning och det var ganska klart för oss att det skulle ta den här vändningen. Det var få ledamöter det hängde på och då förstod jag att det skulle bli väldigt svårt att orka med. Det var ingen jättestor överraskning att det blev så här, säger Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable.

Kommunstyrelsen sa ja till fortsatt prövning. Hur ser du på att man har svängt så här i frågan?

– Jag tror faktiskt inte att kommunstyrelsens beslut var helt representativt för kommunfullmäktige. Framför allt är det Centerpartiet som har spruckit tydligt. Vissa har släppt det fritt, men alla andra partier har haft en ganska gemensam bild. 

"Hade det på känn"

Redan under förra veckan anade Dan Sandros starkt att det här skulle bli utgången.

– Jag hade på känn att man inte skulle orka hålla ihop det i slutändan. Det lutade åt det och det förstärktes under förra veckan. Det hängde på väldigt få röster och det är tufft att orka stå upp för de här beslutet. Det blev rätt tydligt att det inte skulle hålla hela vägen in i mål.

Vad känner ni för det här beslutet?

– Det är klart att vi är besvikna, men det här är inte slutet för projektet. Vi får ta en paus. Det finns en frustration över att man tar besluten innan vindbruksplanen är klar. Vi tror att det finns möjlighet att komma tillbaka när man är mer grundad i hur man ska prioritera de olika områdena. Tönshult är ett av de bättre om man är positiv till vindkraft. Bland de som är skeptiska tror jag ändå man ser Tönshult som det minst dåliga, om jag uttrycker mig så. Över tid tror jag att det kommer visa sig att Tönshult är ett lämpligt område, men vi kanske får förhålla oss till andra ramar än i dag. 

Redo för nytt försök

Om vindbruksplanen tillåter vindkraftsetablering i Tönshult är Stena Renewable redo att försöka på nytt.

– Ja, definitivt. Men det kan också bli en process som är laddad. Att en kommun som Hultsfred avstår helt och hållet skulle kännas konstigt, men det får framtiden utvisa. Nio områden har pekats ut nu och det tror jag inte man orkar ta i mål. Det kommer kokas ned till några och blir Tönshult kvar, vilket jag tror och hoppas, gör vi ett omtag. 

Hur ser du på att S och V avstod från att delta?

– Det är ett uttryck för att det har varit en hätsk debatt där man sagt att man ska namnge de som röstar för. Då kan jag förstå att man väljer den vägen. Det är ett resultat av den debatt som varit. Man har också respekt för att vindbruksplanen ska fortsätta och då säger man varken bu eller bä. Jag kan ha respekt för att det är bra att man inte gör frågan mer laddad än vad den är. 

"Får vi ta med oss"

Dan Sandros är glad för att Stena Renewables ansökan anses seriös av kommunen.

– Det får ta med oss och bida vår tid. Man är rörande överens om att det behövs energi, men det är lite klassiskt att det ska ske någon annanstans. Det är ett problem vi brottas med. Jag tror tvärtom, att det här är en förutsättning för många kommuner i södra Sverige för att kunna bibehålla företag och attrahera arbetskraft. Det får vi bli bättre på att förklara.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt