Annons:

Jan-Olof "Jos" Svensson har varit drivande i arbetet för att vindkraftsprojektet i Tönshult inte ska bli verklighet. Han jublade efter att fullmäktige sa nej till projektet i går. Foto: Privat

Kampen gav resultat: ”Jublade och drack champagne”

Kommunfullmäktige sa nej till Stene Renewables planerade vindkraftspark i Tönshult utanför Virserum. Ett glädjebesked för Jan-Olof ”Jos” Svensson, en av många Virserumsbor som har kämpat mot projektet. 
– Jag tog emot beskedet med jättestor glädje, säger han till Dagens Hultsfred. 

Annons:

Det blev ingen debatt om ja eller nej till den tilltänkta vindkraftsparken i Tönshult. Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har hela tiden sagt att de ska rösta nej till projektet medan politikerna i Centerpartiet och Moderaterna varit mer splittrade. 

Helomvändningen kom direkt när frågan var uppe på gårdagens fullmäktigeagenda. 

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun, föredrog själv ärendet, redogjorde för beslutet i kommunstyrelsen och avslutade sedan med ett eget förslag om att avslå förfrågan. 

"Trodde inte att det skulle bli så"

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna sa nej medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avstod från att delta. Jan-Olof ”Jos” Svensson var mycket glad efter fullmäktiges beslut att avslå ansökan. 

– Jag trodde aldrig att det skulle vara möjligt att politikerna skulle säga nej till projektet direkt.  Jag vill tacka alla som har engagerat sig i detta, framför allt Alexander Steinwall, Lars Pettersson, Johanna Friberg och Göran Stålbom. Jag följde debatten hemifrån. Vi jublade och drack champagne när det stod klart att fullmäktige säger nej, säger ”Jos”. 

Kom beslutet som en överraskning för dig?

– Ja, absolut. Jag trodde inte att det skulle bli så även om jag hade hört lite om det i kulisserna. Jag kunde inte tänka mig det att det skulle bli så, säger han och fortsätter:

– Jag har i dag blivit överöst med samtal och folk som har jublar och tackar mig och alla andra av hela sitt hjärta för att vi tillsammans har fått politikerna att tänka om. Politikerna ska ha en eloge för att det har svängt i frågan och lyssnat på folket. Det betyder mycket att Rosander (Lars) sa nej. 

Vad säger du om det arbete som ni har lagt ner med namnunderskrifter och manifestationen? 

– Det visar att vi har lyckats med det vi vill och att det vi har gjort inte är fel. Är det ett stort missnöje så måste man få ut det. Jag själv har pratat med många av de borgerliga politikerna och haft en bra och trevlig dialog. Det har varit många sömnlösa nätter och väldigt mycket engagemang. Jag tycker att det har varit värt att allt arbete när det går vägen på det här sättet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt