Annons:

Avslag på SD-motion om att avgiftsbelägga tolktjänster

KSAU säger nej till Göran Gustafssons motion om att avgiftsbelägga tolktjänster efter asylprocessen. Foto: Ossian Mathiasson

Avslag på SD-motion om att avgiftsbelägga tolktjänster

Sverigedemokraternas gruppledare och fullmäktigeledamot Göran Gustafsson har föreslagit att Hultsfreds kommun ska införa avgift för språktolkning. Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till motionen.  

Annons:

Göran Gustafsson (SD) menar att språket är nyckel till jobb och motverkar utanförskap och lämnade i somras in en motion om att Hultsfreds kommun ska börja ta en avgift för språktolk om man bortser från asylprocessen som ska vara kostnadsfri. 

Kommunkansliet har under hösten fått i uppdrag att lämna yttrande över motionen. På gårdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott kom förslaget att avslå motionen då lagstiftningen uttrycker att det är myndigheternas ansvar för tolk och att översätta handlingar om det behövs för att den enskilde ska kunna tillvara ta sin rätt. 

KSAU föreslår både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att avslå motionen. 

”Kommunen ska behandla sina medborgare lika och det finns en skyldighet att upprätthålla rättssäker, likställd behandling. För tjänster eller nyttigheter som kommuner är skyldiga att tillhandahålla får avgifter bara tas ut om det följer av lag eller annan författning”, skriver kommunkansliet i sitt yrkande till kommunstyrelsens arbetsutskott. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt