Annons:

SD föreslår avgift för språktolkning i nyväckt motion

Göran Gustafsson tycker att Hultsfreds kommun ska införa avgift för språktolkning efter asylprocessen. Foto: Ossian Mathiasson

SD föreslår avgift för språktolkning i nyväckt motion

Sverigedemokraternas gruppledare i Hultsfreds kommun, Göran Gustafsson, vill att kommunen inför avgift för språktolkning. 

Annons:

Det är i en nyväckt motion som Göran Gustafsson (SD) kommer med förslaget om att Hultsfreds kommun ska avgiftsbelägga språktolkning efter asylprocessen. Det finns, enligt Gustafsson, ett enda undantag och det är för den som talar något av de fem nationella minoritetsspråken. 

”Att behärska språket i landet där man bor, det ger människor frihet och möjlighet till ett värdigt liv. Vi erbjuder skattefinansierad tolk på obestämd tid. Samtidigt bromsar det integration och utveckling. Språket är nyckeln till ett jobb och motverkar utanförskap”, skriver Göran Gustafsson i den nyväckta motionen. 

"Tolkbehov bör avgiftsbeläggas"

Han skriver även att han inte ifrågasätter rätten till tolk utan det ohållbara i att den är kostnadsfri och frågar sig hur länge det kan få fortsätta att vara så. 

”En vettig grundprincip vore att tolk erbjuds kostnadsfritt under asylprocessen, därefter bör tolkbehov avgiftsbeläggas. Att som idag erbjuda kostnadsfri tolk livet ut är varken ekonomiskt eller moraliskt försvarbart. Det är inte att ta arbetet med integrationen på allvar eller hantera skattebetalarnas pengar ansvarsfullt", skriver Göran Gustafsson.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt