Annons:

MP kritiska mot annalkande beslut om slutförvar:

Miljöpartiet är väldigt kritiska till det förväntade beslutet om slutförvaret. Foto: Pixabay

MP kritiska mot annalkande beslut om slutförvar: "Då är det 99 900 år kvar"

Många verkar glada över regeringens kommande beslut om slutförvar. Men inte Miljöpartiet.
– Jag tycker det är oseriöst, säger Max Troéndle, språkrör i länet och ledamot i partistyrelsen.

Annons:

Ett beslut om slutförvar för använt kärnbränsle närmar sig. I början av 2022 väntas regeringen fatta beslut om slutförvaringen, enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

– För hela Region Kalmar län och landet i stort är det här en viktig framtidsfråga. Att den socialdemokratiska regeringen nu fått en tidsplan på plats är verkligen glädjande. Vi välkomnar att vi har en miljöminister som från start har sagt att det här är prioriterat, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Men alla jublar inte. Miljöpartiet är mycket kritiska mot det annalkande beslutet.

– Vetenskapen är väldigt oenig kring säkerheten i lösningen som föreslås och enligt Strålskyddsmyndighetens tidigare expert för säkerhetsbedömningen av kopparkapseln, så ser han risker med att vi kan få sprickor i den om redan 100 år. Då är det 99 900 år kvar som bränslet ska förvaras säkert, säger Max Troéndle (MP) och fortsätter:

– Det finns andra forskare som är oroliga över det här. Det här är ett livsfarligt avfall som vi ska förvara och jag skulle väldigt gärna vilja att vi kunde gräva ned det, men när vi gör det måste vi vara säkra på att det är en slutgiltig lösning. Det vet vi inte i dag. Det finns för många olösta frågetecken och forskarkåren är inte enig. När mark- och miljödomstolen yttrade sig var de väldigt tydliga med att de inte tyckte att det fanns tillräckligt med underlag för att slutförvaret var helt säkert och inte bristfälligt. 

"Tycker det är oseriöst"

En fråga som är både miljöfarlig och extremt farlig för människan avgörs och förhastas fram av politiska skäl, menar Max Troéndle.

– Det är inte av praktiska eller vetenskapliga skäl. När vi satt i regeringen möjliggjorde vi för att utöka mellanlagret. Jag förstår att det inte är populärt hos alla, men det gör att vi får en tid på oss att i lugn och ro försöka undersöka resterande frågetecken och inte riskera att radioaktivt material läcker ut om bara några år. Jag tycker det är oseriöst.

Hur ser du på möjligheten att stoppa det här?

– Jag hoppas att Socialdemokraterna kommer sätta verkligheten före politisk prestige och att Liberalerna och Kristdemokraterna slutar hota med misstroendevotum. 

Många är ju positiva till det här, inte minst i Oskarshamn. Har du förståelse för det?

– Jag förstår verkligen det. Oskarshamn har hamnat i en obekväm situation där man varit teknikoptimistisk och man har antytt att Oskarshamn inte ska behöva ta hand om avfallet i mellanlagret allt för länge. Osäkerheten har varit mycket större än teknikoptimister sagt och trott. Jag tror att vi gör oss en björntjänst om vi tror att vi kan gräva ned avfallet nu. Jag ser ingen bättre möjlighet än att mellanlagret utökas lite grann och vi får lite mer tid på oss att gå till botten med de osäkerhetsfaktorer som många forskare påpekar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt