Annons:

  • Så blev debatten efter budgetfrågorna – jämförde Rönnlund med Biden

    Joe Biden är USA:s 46:e president. På måndagskvällens fullmäktigesammanträde kallade oppositionsrådet Tomas Söreling kommunchefen i Hultsfred, Lars-Erik Rönnlund, för "Joe Biden". Foto: Bildbyrån

  • Så blev debatten efter budgetfrågorna – jämförde Rönnlund med Biden

    Lars Rosander (C), kommunalråd i kommunen, uppmanade till försiktighet med pengarna. Foto: Ossian Mathiasson

Så blev debatten efter budgetfrågorna – jämförde Rönnlund med Biden

Efter en mörk omvärldsanalys av kommunchef Lars-Erik Rönnlund gav ekonomichefen Henric Svensson en betydligt ljusare bild över kommunens ekonomiska situation.
– Vi är ensamma om den här sortens föredragningar i länet, säger kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson.

Annons:

Nästan två timmar av måndagens fullmäktige ägnades åt kommunens ekonomiska läge och budgeten 2023. Dessutom höll kommunchef Lars-Erik Rönnlund sin årliga omvärldsanalys.

Det var med en ganska mörk pensel han målade en bild över världsläget utanför Hultsfreds kommuns skyltar. Det var alltifrån ränteläget, inflationen och hotet om nya krig. En dragning som dock uppskattades mycket av fullmäktiges ledamöter. 

Samtidigt lyfte fullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD) att den här tidskrävande punkten kanske skulle ligga för sig själv.

– Jag har samtalat med andra fullmäktigeordföranden i länet och vi är ganska ensamma om att ha den här stora dragningen. Egentligen borde vi ha en egen kväll för detta och därefter ha gruppmöten, så vi kan diskutera det när vi har det färskt. Då skulle fullmäktiges demokratiska former kunna påverka budgetberedningen effektivt, vilket skulle underlätta, sa han.

Socialdemokraten Mattias Wärnsberg hade också uppskattat en egen kväll för ändamålet.

– Jag hade skrivit upp några punkter och omvärldsanalysen tog upp alla frågor jag hade. Rent allmänt om man lyssnar på värdsläget och nyheterna är det mycket som är väldigt tråkigt. Det man kan vara orolig för är inflationen. Jag minns 70- och 80-talen när vi hade väldigt hög inflation och vilka problem det ställde till med för den svenska ekonomin. Vi har också en sönderslagen Arbetsförmedling och en annan sak som är helt nödvändig är att vi behöver en högre pensionsålder. Det finns en hel del som är bekymmersamt. 

Hög arbetslöshet

Vänsterpartisten Lennart Beijer jämförde med läget för bara några år sedan. 

– Tänker man sig tillbaka till 2014 så känner man vilken skillnad det är. På den tiden var det fasansfullt. Nu är vårt problem var vi ska lägga pengarna. Världen springer på för fullt, så det är bra att vi får den här omvärldsanalysen. Det är fruktansvärt nyttigt, sa Lennart Beijer.

Per-Inge Pettersson (C) ville lyfta upp frågan med att Hultsfred har länets högsta arbetslöshet.

– Vi kan inte sitta på kammaren och tycka illa om Arbetsförmedlingen, som inte matchar bättre, när vi samtidigt vet att vi får de här 5,7 miljonerna för att vi haft ett stort flyktingmottagande. Vi har stor arbetslöshet bland personer med utländsk bakgrund i vår kommun och lyckas vi inte få folk i sysselsättning, så inträffar mindre goda saker i samhället. Det krävs mer insatser av socialen och BUN, och det kan bli både destruktivt och tråkigt. Målet måste vara att höja sysselsättningsgraden i vår kommun. Gör vi egna insatser och ökar sysselsättningsgraden minskar behovet av försörjningsstödet. Nu har vi ett läge där vi kan tänka ett steg till och försöka skapa det goda samhället.

"Medvetandets pekfinger"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) säger att det är ett förutseende arbete som lett till att man har det läge man har.

– Det gör att vi klarar av dippar och det ser förhållandevis gynnsamt ut inför både 2023 och 2024. Hur det går längre fram vet vi inte. Det finns önskemål om olika insatser, men jag vill höja medvetandets pekfinger och det finns inte hur mycket pengar som helst. Vi måste se med försiktighet på att dra på oss nya kostnader i budgetarbetet. Nya moment och nya verksamheter påverkar den totala bördan framöver. Vi har klarat av det tidigare och kommer klara av det även i denna budgetprocess. Jag vill bara säga det så inte alla tror att vi har pengar till höger och vänster och kosta på oss allt möjligt. Det gäller att både budgetberedning och nämnder är förnuftiga i denna fråga.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) påpekade att han hört det från Rosander tidigare och kallade Lars-Erik Rönnlund för Joe Biden.

– Jag konstaterar att Rosander måste säga det varje år och det kanske är viktigt att säga. Vi är lyckligt lottade i den här kommunen. Jag har kallat Henric Svensson för Magdalena Andersson, men får börja kalla honom för Mikael Damberg. Sedan har vi Joe Biden, eller Lars-Erik Rönnlund heter han väl, som pratar om läget i världen och landet. Utan den regering vi har hade vi inte haft möjlighet att lägga undan i ladorna. Vi ska använda pengarna i ladan klokt. 

Åke Nilsson (KD) var inte glad över Sörelings inspel.

– Om Rosander säger det han måste göra, så verkar samma sak gälla för Tomas Söreling. Jag har hört de här kommentarerna nästintill till leda. Jag vågar påstå att vilken regering vi än hade haft, så hade den tvingats att vidta åtgärder. Jag undanber mig snart den här kommentaren. 

Tomas Söreling svarade snabbt:

– Om mina inlägg är tjatiga, så känner jag igen hans inlägg sedan tidigare också. 

"Måste skärpa upp oss"

Både Åke Nilsson och Åke Bergh (M) ville lyfta upp investeringsbudgeten.

– Vi behöver tänka till kring investeringsbudgeten. Kanske ska vi försöka vrida det till en mer realistisk investeringsbudget? Vi hanterar det som så att vi slänger in önskemål, men sedan inser vi att året har gått och tyvärr hann vi inte med allting. Då puttar vi över det till nästa år och så har vi hållit på under lång tid. Det finns skäl att ligga närmare verkligheten, sa Åke Nilsson (KD).

Hans namne höll med:

– Vi måste skärpa upp oss gällande investeringsbudgeten. Jag håller också med Rosander. Inga träd växer till himlen och vi ska vara medvetna om att det är en osäkerhet framåt. Vi vet inte vad som döljer sig bakom krönet 2024-2025, sa Åke Bergh (M).

Kommunchefen Lars-Erik Rönnlund tog till orda efter den debatt som uppstod och pratade om ett fullmäktigebeslut från 1998.

– Då bestämdes det att endast absolut nödvändiga investeringar fick genomföras. Vi har ett fantastiskt läge här och som ledamot kan man ha med sig att fatta beslut om investeringar eller löpande kostnader är olika saker, sa han. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt