Annons:

Hjalmarsson vill byta länstillhörighet – vill se folkomröstning i frågan

Harald Hjalmarsson vill se folkomröstning i frågan om vilket län Västervik ska tillhöra. Foto: Anders Sjögren

Hjalmarsson vill byta länstillhörighet – vill se folkomröstning i frågan

Harald Hjalmarsson vill att Västerviks kommun byter länstillhörighet. Han är också inne på att Hultsfred och Vimmerby ska göra detsamma – och vill se en folkomröstning i frågan.
– Västervik och hela norra länet behöver växa och utvecklas, säger Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Redan för tio år sedan skedde en utredning kring vilka konsekvenserna skulle bli om Västerviks kommun bytte både län och region. 

"Under de gångna tio åren har de ekonomiska och administrativa krafter som talar för färre och territoriellt större regioner på mellannivån mellan kommun och stat vuxit sig starkare. Allt talar nu för att den processen kommer att resultera i en framtida region Östra Götaland, av ännu okänt omfång", skriver Harald Hjalmarsson (M) i motionen.

Hjalmarsson vill därför att utredningen från 2013 uppdateras för att förstå hur Västervik bäst bör positionerna sig i den processen. 

"Ett byte är en stor förändring. Det är därför viktigt att det är ordentligt förankrat hos kommunens alla medborgare - att bytet har demokratisk legitimitet. Det uppnås lämpligen genom en kommunal folkomröstning. Om uppdateringen sker skyndsamt skulle en sådan rådgivande omröstning kunna hållas i anslutning till ordinarie kommunalval i september 2022", skriver Hjalmarsson i motionen. 

Skulle växa och utvecklas

Harald Hjalmarsson menar att kommunerna i norra Kalmar län får möjligheter att bli en del av en större och mer attraktiv arbetsmarknadsregion vid ett länsbyte.

– Målet och bakgrunden är att Västervik och hela norra länet behöver växa och utvecklas. Att bli en del av Östergötlands län skulle ge attraktivare försörjningsmöjligheter för både företag och invånare. Just nu är Västervik en egen arbetsmarknadsregion och Vimmerby-Hultsfred är en. Västervik är den enda kommunen söder om Mälaren som är ensam i sin arbetsmarknadsregion. Det här skulle kunna ge en större arbetsmarknadsregion om vi får bättre kommunikationer mot Östergötland, säger Harald Hjalmarsson (M).

Han pekar på att arbetsmarknaden, med Linköping som nav, är betydligt större och att befolkningsmängden också är det.

– Verktyget vi behöver för att vända utvecklingen är bättre och snabbare förbindelser till Linköping. Det är många överens om, men vi har inte lyckats få till det. Vi måste pröva och vända på alla stenar. Att byta län är en sådan sten. För tre, fyra år sedan var det en ganska stor fråga när nya regioner skulle bildas, men då blev det inget av det. Nu menar jag att det vore intressant att utreda ett länsbyte.

"Finns en folklig vilja"

Harald Hjalmarsson vill även att befolkningen i kommunerna ska få tycka till.

– Det måste göras till en folklig fråga och jag tror att du kan fråga väldigt många i både Vimmerby och Västervik och att en klar majoritet är för att tillhöra Östergötland. Inte minst utifrån arbetsmarknad och utbildning. Jag tror att det finns en bred folklig vilja för det här, men för att göra det seriöst måste man först utreda det och titta på vad det innebär ekonomiskt och för den enskilde. 

Han vill se en folkomröstning i samband med valet i höst.

– Jag tycker att man ska vara återhållsam med folkomröstningar och inte överexponera det, men här har man möjligheten att göra det i samband med det allmänna valet. Då får folk också möjlighet att förkovra sig i den här frågan. En folkomröstning är endast rådgivande, men att få det här folkligt förankrat är väldigt viktigt.

"Finns en bred enighet"

Ett länsbyte för en eller flera kommuner sker förstås inte i en handvändning oavsett invånarnas åsikt i frågan.

– Det är ett antal saker som måste hända och ett beslut vi inte äger själva. Det tas på nationell nivå, men vi kan ta fram underlag, undersöka konsekvenserna och fråga människorna som berörs. Vill vi inte byta län, så har vi vänt på den stenen i alla fall och kan gå vidare. 

Tror du att Hultsfred och Vimmerby är med på tåget?

– Jag tror det kommer visa sig om det är aktuellt och då måste vi ta kontakt med Vimmerby och Hultsfred. Istället för att bara hålla på med politiska killgisningar, så bör vi ta fram ett relevant underlag som bygger på fakta och komma fram till om det är fördelaktigt. Jag tror åtminstone Vimmerby kommer ta ställning i frågan. 

Vad tror du om intresset för ett länsbyte?

– Inom åtminstone näringslivet finns det ett sådant intresse. Det vore intressant att lyfta på frågan och jag tror att det – inom politiken – är en tvärpolitisk fråga. Jag har fått ett stort antal reaktioner på min insändare om det här. Jag tror det finns en bred enighet för ett sådant initiativ. 

HÄR kan du läsa hur den politiska ledningen i Vimmerby och Hultsfred ser på frågan. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt