Annons:

Vill se satsning på hälsocentralerna – enbart hyrläkare i Hultsfred

Centerpartiets Emmy Ahlstedt, Per-Inge Pettersson, Magnus Danlid och Åsa Landberg vill se en satsning på länets hälsocentraler. Nyligen besökte de hälsocentralerna i Mörlunda och Hultsfred där Hanna Karlsson är medicinskt ansvarig. Foto: Lotta Madestam

Vill se satsning på hälsocentralerna – enbart hyrläkare i Hultsfred

På hälsocentralen i Hultsfred är runt 8 300 personer listade. Största bekymret är avsaknaden av fasta läkare, för tillfället är alla hyrläkare.
– Vi måste fortsätta satsa på hälsocentralerna för att upprätthålla välfärden, säger landstingsrådet Emmy Ahlstedt (C).

Annons:

I Kalmar län bor det omkring 250 000 invånare. Av dem är det 5 300 personer som står för användningen av hälften av resurserna på länets 28 offentliga och tolv privata hälsocentraler.

– 70 procent av de 5 300 är över 70 år, så det är många av våra multisjuka äldre vi behöver hjälpa, säger Emmy Ahlstedt med ansvar för hälso och sjukvård och ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen.

”Måste ges bättre förutsättningar” 

När hon besökte hälsocentralerna i Hultsfred och Mörlunda tillsammans med partikamraterna Magnus Danlid, Åsa Landberg och Per-Inge Pettersson, topp tre på Hultsfred-Vimmerbys valsedel till regionfullmäktige, tryckte de på vikten av att hälsocentralernas resurser måste följa de demografiska förutsättningarna på ett mycket närmare sätt än de gör i dag.

– Så att man ges ännu bättre förutsättningar att jobba med hälsan på den befolkning man har. Tittar vi på Hultsfred exempelvis har man en lägre hälsostatus jämfört med snittet i länet, vilket i praktiken skulle betyda att man behöver vara ännu mer personal i förhållande, säger Emmy Ahlstedt.

Stor brist på personal

Men – samtidigt brottas man med det stora problemet att det är brist på kompetent personal. Det man saknar mest i Region Kalmar län är grundutbildade sjuksköterskor.

– Det är en jätteutmaning. Den bemanning och den påfyllnad vi behöver finns helt enkelt inte, understryker politikerna.

Med hänsyn tagen till det vill Centerpartiet se en förändring i hur man arbetar inom vården, i huvudsak på länets hälsocentraler som man menar är navet i de stora satsningar partiet anser måste göras för att klara av framtidens vård.

– Som det är idag, så är det allt färre personal som ska ta hand om allt fler, så ska vi upprätthålla välfärden och kunna ge en sjukvård med hög kvalité måste vi förändra hur man jobbar. För det finns inte det antalet vi skulle vilja anställa, säger Emmy Ahlstedt.

Flest hälsocentraler per invånare

I Hultsfreds kommun finns tre hälsocentraler, Hultsfred, Mörlunda och en privat i Virserum. Det gör Hultsfred till den kommun i länet som har flest hälsocentraler sett per invånare.

– Personalen här sträcker sig också längre när det gäller vården, man tar mer ansvar och ansvarar för uppföljningar jämfört med de hälsocentraler som ligger närmare ett sjukhus. Inom regionen har vi bra faktaunderlag och kunskap om befolkningen, men vi måste bli bättre på att använda oss av den i planeringen av våra resurser, säger Emmy Ahlstedt.

Saknar helt fasta läkare

Utifrån antalet listade patienter ska det vara fyra läkare på Hultsfreds hälsocentral. Idag är samtliga hyrläkare. Förutom det är man fullbemannade med tolv sjuksköterskor och sex undersköterskor.

– Det positiva är att det varit väldigt bra kontinuitet bland sjuksköterskorna, så den fasta vårdkontakten har fungerat väldigt bra, men det finns inte fast läkarkontakt. Det var positivt att höra att personalen känner sig trygg med den grupp man har bakom läkarna, säger Per-Inge Pettersson.

– Det borgar också för att de lokala hälsocentralerna kan kommunicera och kopplas till specialiteterna på länets sjukhus på ett bra sätt, tillägger Magnus Danlid.

Varje patient behöver mer tid

Mörlunda hälsocentral är en av länets minsta, med cirka 2 800 listade patienter. Här är man fullbemannade så när som på en läkare.

– Man känner av att uppdraget blir mer omfattande och att varje möte med patient behöver allt längre tid. Här, som i Hultsfred, tar man stort ansvar för att patienterna inte ska behöva åka till sjukhus. Besöket bekräftar att vi fortsatt måste satsa på hälsocentralerna för att upprätthålla välfärden.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt